Отворен „Европски филм“ у Врању

У понедељак, у 19 часова у  Библиотеци „Бора Станковић“ на одељењу Периодике отворен је путујући Фестивал европског филма. Фестивал ће трајати од 3. до 7. јуна.

Организатори су најавили да ће ове године бити обухваћено више градова и приказано досад највише филмова.

До краја августа путујући Фестивал европског филма гостује у 9 градова са 6 филмова, а након тога ће током јесени бити укључено још 18 филмова најбоље европске продукције– стоји у сапштењу

На отварању је приказан документарни филм “Тишина других” (EL SILENCIO DE LOS OTROS), редитеља Алмунеле Карасендо и Роберта Бахара.

Врањска публике имаће прилику да погледа шест награђиваних филмова. Ово је осми фестивал по реду који је организоран као део компање #EUzaTEBE. За све филмове који ће бити приказани на фестивал улаз ће бити бесплатан.

Марија Стевуљевић, организаторка фестивала, напоменула је да ово већ четврта година како се фестивал одржава у градовима широм Србије.

Фестивал је кренуо поприлично споро, без средстава, само са пројекцијама у Београду. Међутим, овај фестивал је постао путујући фестивал на турнеји. Тако да публика може да види ове сјајне филмове на само у Београду, већ и у целој Србији – рекла је организорка фестивала Марија Стевуљевић.

Стевуљевића је напоменула да се филмови не приказују само у биоскопима, већ и у локланим кафићима, парковима, културним центрима.

На отварању фестивала присуствоали су директор Библиотеке Зоран Најдић, филмски редитељ Слађан Стојановић Френки и организаторка фестивала Марија Стевуљевић.

Погледајте целокупни програм фестивала у Врању:

понедељак 3.6.2019.

ТИШИНА ДРУГИХ

Алмудене Караседо, Роберта Бахара (2018)

Земље: Шпанија, САД

Синопсис: Тишина других открива велику борбу жртава четрдесетогодишње шпанске диктатуре под генералом Франком, које и дан данас траже правду. Сниман током шест година, филм прати преживеле који припремају револуционарну „аргентинску тужбу“ и боре се против тишине о злочинима против човечности и приказује земљу која је и даље подељена после четири деценије демократије.

Жанр: Документарац
_______________________________________________________________________________________________

уторак 4.6.2019.

ДИЈАМАНТИНО Габријела Абрантеса и Даниела Шмита (2018)

Земље: Португал, Француска, Бразил

Синопсис: Дијамантино, највећа светска фудбалска звезда, губи свој карактеристични осећај за лопту и, осрамоћен, завршава каријеру. Трагајући за новим смислом живота, интернационална икона креће на урнебесну одисеју и на том путу сусреће се са нео-фашизмом, избегличком кризом, генетским модификацијама и потером за извором генијалности.

Жанр: Драма, комедија

_______________________________________________________________________________________________

БЕЛГИЈСКИ КРАЉ Петера Бросенса и Џесике Вудворт (2016)

Земље: Белгија, Холандија, Бугарска

Синопсис: Краљ Николас III је усамљеник који осећа да живи погрешан живот. Креће у  званичну посету Истанбулу са британским редитељем, Данканом Лојдом, ког је Палата унајмила да сними документарац који треба да прикаже монарха у бољем светлу. Краљ сазнаје да је Валонија, регија на југу Белгије, прогласила независност и он мора сместа да се врати кући како би спасио краљевство. Чак је објавио да ће сам написати говор. Док се спремају да крену, соларна олуја удара земљу и изазива прекид комуникације и ваздушног саобраћаја. Нема телефона. Нема авиона. Да ствари буду горе, обезбеђење у Турској одбија краљев предлог да се кући врате колима. Међутим, краљ нема намеру да седи и чека да олуја прође. Лојд смишља план за бекство које укључује цветне хаљине и Бугаре који певају.

Жанр: Драма, комедија,
_______________________________________________________________________________________________

четвртак 6.6.2019.

КРВАВО МЛЕКО  Ибера Шаруела (2017)

Земља: Француска

Синопсис: Пјер је тридесетогодишњи млекар. Живот му се врти око фарме коју је наследио, крава, сестре која је ветеринар и родитеља. Када се у Француској појаве први случајеви епидемије, Пјер сазнаје да је једна од његових крава заражена. Фарма је све што има и он ће урадити све како би је спасио.

Жанр: Драма
_______________________________________________________________________________________________

петак 7.6.2019.

СТРАНАЦ У РАЈУ Гвида Хендрикса (2016)

Земља: Холандија

Синопсис: У једној учионици на Сицилији, унутар зидина Тврђаве Европа, недавно пристигле избеглице слушају предавања наставника који има неке прилично неуравнотежене особине. У једном тренутку он немилосрдно одбацује избеглице – у другом их смирено грли. На граници документарца и фикције, СТРАНАЦ У РАЈУ истражује односе моћи између Европе и избеглица. Европа је представљена као наставник који вуче свој разред избеглица у очај. Молба која се граничи с неморалним; добродошлица пуна кривице и компромис између њих који постаје званична политика: СТРАНАЦ РАЈУ је непоколебљив филмски есеј о механизмима уз помоћ којих Европа задовољава потребу избеглица за срећом.

Жанр: Документарац
_______________________________________________________________________________________________

ДАЛЕКИ ЛАВЕЖ ПАСА Симона Леренга Вилмонта (2017)

Земље: Данска, Шведска, Финска

Синопсис: Десетогодишњи Олег живи у источном делу Украјине – ратној зони у којој често одјекују противваздушне ватре и ракете. Понекад су ови звуци далеко, а некад застрашујуће близу. Иако су многи напустили ово опасно подручје, Олег је остао са својом баком која је о њему бринула откако му је умрла мајка. Немају куда да оду. Чекајући да се рат заврши, Олег проводи време са својим млађим рођаком Јариком и старијим дечаком Костјом. Заједно иду у авантуре, причају о томе шта чини правог мушкарца, тестирају своје границе – али некад оду предалеко. Овај филм прати једну годину Олеговог живота и наглашава везу коју има са баком. Држећи се Олегове приче, Далеки лавеж паса приказује какав ефекат рат има на децу.

Жанр: Документарац

 

 Михајло Стојковић

Коментари

Leave a reply