Тим студената Рачунарског факултета у Београду освојио је треће место на међународном информатичком такмичењу БСУИР 2019, одржаном на Белоруском државном универзитету у Минску, у Белорусији.

Браво! Честитамо!

Као једини учесници из Србије, у конкуренцији од 300 тимова у квалификацијама и 44 тима колико се пласирало у финале, наши студенти су освајањем трећег места остварили изузетан резултат.
Овај тим представљали су студенти Рачунарског факултета у Београду Алекса Плавшић и Алекса Милисављевић, и студент Cambridge универзитета Владимир Миленковић. Реч је о првом учешћу наших студената на овом престижном такмичењу, а Алекса, Владимир и Алекса су у Минск отишли захваљујући подршци Microsoft развојног центра у Србији (МДЦС), због чега су и наступили под називом “Thanks to MDCS”.
„Захвални смо МДЦС-у на пруженој подршци и обезбеђивању финансијских средстава за пут у Минск. Добили смо прилику да се учествујемо на једном великом такмичењу и упоредимо наше знање се неким од најјачих тимова света. У комуникацији са њима схватили смо како можемо додатно да унапредимо тренинг и постанемо бољи у такмичарском програмирању. Поред званичног дела, у друштву организатора посетили смо знаменитости града и боље упознали његову историју. Ово искуство и освојена трећа награда нам пружају мотивацију да наставимо са тимским радом и пробамо да остваримо јос боље резултате у будућности“, рекао је Алекса Плавшић, један од чланова тима.
Након неколико квалификационих рунди, студенти су у финалном одмеравању знања, током пет сати решавали 11 алгоритамских задатака. О озбиљности БСУИР такмичења говори и чињеница да се оно одржава према правилима АЦМ, највећег и најугледнијег студентског такмичења из програмирања у свету. Тим пре, успех српског тима представља још један у низу доказа да наша земља има велики потенцијал када су у питању млади таленти у области програмирања и информационих технологија.
„Успех момака са Рачунарског факултета само је наставак низа одличних резултата које наши средњошколски и студентски тимови остварују на најугледнијим светским такмичењима“ каже Тадеј Курепа, из Развојног центра компаније Мицрософт у Србији. „Зато је подршка струке и компанија које послују у овој области од изутетног значаја, почев од омогућавања ученицима да се од најранијег узраста упознају са програмирањем и развијају алгоритамски начин размишљања, до препознавања талената и улагања у њихово знање и вештине. То је управо оно што се ми трудимо да радимо“ – објашњава Курепа.
Управо је подршка младима да развијају свој потенцијал, суштински део мисије МДЦС-а, па тако Развојни центар већ више од 10 година на различите начине подржава учешће наших најталентованијих средњошколаца и студената на бројним међународним такмичењима.

 

Leave a comment