Пред неколико десетина страних амбасадора, представника британског парламента, међународних омладинских организација, представника Forin ofisa, британског дипломатског кора и пред кабинетом премијерке Србије Ане Брнабић, у амбасади Републике Србије у Лондону, ОПЕНС је организовао пријем, како би широј заједници представили могућности за младе у 2019. години у Новом Саду, као и глобалну и европску димензију ове титуле.

Омладинска престоница младих Нови сад у Лондону

“Оно чему једна озбиљна држава увек мора бити посвећена то је будућности својих младих становника. У тренутку када имамо забрињавајући талас одлива мозгова, веома је важно направити такву атмосферу и климу у друштву која ће омогућити да ови успешни млади људи остану у својој земљи и допринесу њеном развоју и демократском потенцијалу,” објашњава Њ. Е. амбасадорка Србије у Лондону, Александра Јоксимовић.
Идеја представљања амбасадама и дипломатском кору европских градова јесте да се створи простор за умрежавање и партнерство са организацијама и институцијама из Париза, као и да се шира заједница информише о активностима у Новом Саду у 2019. години. Пријеми које Омладинска престоница Европе Нови Сад, уз подршку Града Новог Сада и Министартсва спољних послова организује у омладинским центрима широм Европе, долазе у тренутку када Савет Европе најављује готово потпуно смањење буџета који се издваја младе у Европи, као и стопирању темпус програма у Британији услед Брегзита.
“Утолико је ова прилика и важнија и значајнија за нас. Ово је први пут да се млади центар дешавања и прво место на агенди оваквих догађаја. Углавном имамо догађаје у амбасадама и пријеме који се организују у част различитих иницијатива или прослава једне државе. Ми овај пут померамо границе и организујемо пријеме и овакве скупове да причамо о младима, о томе шта млади људи раде у једној локалној заједници када имају подршку, шта је то што мењају у локалној заједници и колико, уз оџиво финансирање, разумевање и подршку можемо заједно да постигнемо,” каже координаторка за међународну сарадњу ОПЕНС-а, Валентина Антић.
Пријеми имају двојаку важност. Наши људи у иностранству разумеју контекст у ком се Нови Сад представља и могу да помогну у тражењу партнера за остваривање програма који се последњих годину спроводе у Новом Саду и региону. Све то је неодрживо уколико не размишљате дугорочно и како је сваки програм самоодржив без обзира на донаторе. Према речима шефа департмана Форин офиса за Западни Балкан, Ендру Пејџа, у свему томе итекако може да помогне Европска комисија, па је у том смислу пут Србије ка Европској унији 2025. године те су отуд важна и поглавља о одрживости и развоју која сада следе.
„Чак и данас и на примеру као што је Бегзит, можемо да видимо да када млади људи путују, размењују искуства и када се повезују, посебно кроз пројекте, као што је овај можемо да постигнемо велики напредак. Једна од ствари коју подстиче Берлински процес јесте економско удруживање региона, посебно шест балканских земаља као једну заједничку дестинацију за улагања. У оквиру те иницијативе постоји неколико различитих стубова посвећених трговини, инвестицијама, мобилности младих и тако даље. Ми у Великој Британији изутетно подржавамо тај процес, улажемо доста средстава покушавајући да смањимо стопу непослености младих у региону, спречимо одлив мозгова и у недавно је наша премијерка, Тереза Меј покренула програм вредан 10 милиона фунти који се фокусира на основно образовање управо у балканским земљама. Све ово важно је како би се постигла стабилност и одрживи пројекти у региону,“ додаје Ендру Пејџ.
Током наредна два месеца, за Нови Сад – град младих, чуће више стотина представника дипломтаског кора Европе, представници европских невладиних организација и различитих влада и локалних администрација у градовима широм Европе. Идеја је да их заједно са Градом Новим Садом упознамо са најважнијим пројектима Новог Сада, те да их позовемо да у години младих посете Град који је носилац две престижне европске титуле.

 

Leave a comment