Громогласним аплаузом Новосађани су у суботу поздравили сјајни хор „Schola Cantorum” Универзитета Арканзас из Сједињених Америчких Држава који је у наш град стигао у оквиру платформе „Будућност Европе“ пројекта „Нови Сад 2021“.

Публика је била дирнута!

Њих 36 најталентованијих студената тог универзитета певали су у културној станици Свилара америчке песме, али и српске традиционалне укључујући и српску духовну музику.
Нишка бања, Козар, Херувимска песма, Славите господа, песме које су одзвањале Свиларом пробудиле су међу многобројном публиком снажне емоције, те изазвале одушевљење.
Као поклон публици, хор је након концерта отпевао српску химну „Боже правде“.
Сваке академске године, овај хор одржи око 20 концерата, изводећи песме из широке музичке историје, а ове године на њиховој листи наступа нашао се и Нови Сад.

Да су међу најбољима доказали су својом славном историјом, дугом 50 година, која је обухватила бројне наступе на националном и међународном нивоу, националној телевизији, концерте поводом свечаности, а њихови вокали очарали су публику и у светски познатим концертним дворанама. Хор „Schola Cantorum“ Универзитета Арканзас 1962. постао је први амерички хор који је на престижном међународном полифонијском такмичењу у Европи освојио награду „Guido d’Arezо”.

Платформа „Будућност Европе“, која је ушла у трећу недељу реализације, до 7. јуна обухватиће изложбе, предавања, радионице, позоришне представе и многе друге активности. У фокусу су деца и млади, који имају прилике да пронађу културне садржаје сходно својим интересовањима, али и да се укључе у креирање нових, другачијих културних садржаја, да уче о европским вредностима и покажу на који начин могу да допринесу креирању аутентичне културне слике града.
У „Будућност Европе“ укључено је више од 40 домаћих и страних организација и културних установа. Програм до 7. јуна, можете пронаћи на овој адреси.

Leave a comment