Идеја представљања амбасадама и дипломатском кору европских градова јесте да се створи простор за умрежавање и партнерство са организацијама и институцијама у Варшави, као и да се шира заједница информише о омладинским активностима у Новом Саду у 2019. години.

Омладинска престоница Нови Сад у Варшави

Стога је пред неколико десетина страних амбасадора, представника пољске Владе, међународних омладинских организација, представника Европског омладинског парламента, али лектора и студената неколико пољских градова ОПЕНС и организовао пријем, како би широј заједници представили могућности за младе у 2019. години у Новом Саду, као и глобалну и европску димензију ове титуле.
“Иако је ово развијена земља и већ у Европској унији и Пољска има проблем што много младих одлази. И то је проблем у малтене свакој земљи, посебно источној Европи. Због тога је решавање тог питања омладине и то активирањем омладине да учествује у друштвеним активностима једна од кључних ствари које су нам потребне. Због тога ми се чини да то што је Нови Сад проглашен Омладинском престоницом Европе веома битно јер то даје и један нов подстицај свим младима и омладинским организацијма у Новом Саду, али и Србији,” објашњава Њ. Е. амбасадор Србије у Варшави, Никола Зуровац.
У тренутку уласка у Европску унију, Пољска је готово преполовила своју популацију. Само у Великој Британији је, процењује се, преко два милиона Пољака или приближно број становника главног града Пољске. “Одлив мозгова” проблем је са којим се Европа суочава деценијама, али је питање како да се он реши.
“Велика миграција младих људи се дешава не само у Србији, нашем региону већ и целој Европи. Не постоје механизми да с емлади људи задржа у градовима у којима одрастају или где се школују. Уколико заиста не спустимо бригу о младима на локални ниво, не пружимо им подршку на локалном нивоу – што је управо оно што ми радимо кроз ОПЕНС програме у Новом Саду – можемо остати без младих људи у мањим градовима,” каже координаторка за међународну сарадњу ОПЕНС-а, Валентина Антић.
Пријеми које током ова месеца организје ОПЕНС у омладинским центрима широм Европе имају двојаку важност. Наши људи у иностранству разумеју контекст у ком се Нови Сад представља и могу да помогну у тражењу партнера за остваривање програма који се последњих годину спроводе у Новом Саду и региону. Све то је неодрживо уколико не размишљате дугорочно и како је сваки програм самоодржив без обзира на донаторе.
„Увек, иза било ког пројекта, морају стајати и финансијска средства. Према томе, јако је важно својим пројектима бити на нивоу тога да се доносиоци одлука увере колики су бенефити таквих пројеката. Али сама идеја о подршци младих ја мислим да уопште није упитна. Према томе, било шта што се уложи у младе, а посебно активне младе који суделују у друштву једноставно не сме се доводити у питање, а сваки уложен новац вратиће се стоструко,“ прича Њ. Е. амбасадор Хрватске у Пољској, Томислав Видошевић.
Следећа презентација Новог Сада – града младих, биће у Амбасади Републике Србије у Берлину уз подршку предтавника Града Новог Сад, али Министарства омладине и спорта, Дарко Станић и Снежане Клашње. Идеја је да дипломатски кор Берлина, привреднике и међународне организације упознамо са најважнијим пројектима Новог Сада, те да их позовемо да у години младих посете Град који је носилац две престижне европске титуле.

Leave a comment