Заменик градоначелника Београда Горан Весић боравиће 13. и 14. маја у Бриселу као гост немачке фондације Konrad Adenauer. У делегацији Београда биће још заменица председника Скупштине града Београда Андреа Радуловић и директор Канцеларије за младе града Београда, Недељко Радосављевић.

Представљање пројеката!

Током боравка у Бриселу делегација Београда посетиће седиште фондације Konrad Adenauer где ће се одржати панел „Европа у мом граду – мој град у Европи” коме ће присуствовати представници европских институција чија је надлежност сарадња са Србијом као земљом кандидатом за чланство у ЕУ. Уводну презентацију на панелу имаће заменик градоначелника Београда Горан Весић који ће представити визију развоја Београда и најзначајније градске пројекте. Весић ће посетити Европску канцеларију Немачког савеза градова и општина у Бриселу као и канцеларије градова Берлин, Франкфурт на Мајни и Франкфурт на Рајни. Делегација Београда имаће састанке у Европској комисији.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да је одлазак београдске делегације у Брисел део сарадње града Београда и фондације Konrad Adenauer а да је основни циљ посете да Београд, попут АП Војводина која своју канцеларију у Бриселу има више година, има своју канцеларију у седишту Европске уније као и да се европски партнери упознају са најважнијим београдским пројектима.

– Већина великих градова и региона европских земаља има своје канцеларије у Бриселу како би лобирали у Европској комисији за своје пројекте. Из наше земље своју канцеларију има АП Војводина. Град Београд је незадовољан подршком коју добија од Европске уније за своје пројекте али кривица за то је на нама и нашој неорганизацији. Руку на срце ову подршку, никада нисмо ни имали, али понављам за то је највише крив Београд. Зато смо одлучили да уз помоћ фондације Конрад Аденауер посетимо канцеларије неких од немачких градова и региона, упознамо се начином њиховог рада у Бриселу као и да европском институцијама представимо најважније београдске пројекте као нашу визију развоја града. Захвални смо фондацији Konrad Adenauer која нам је то омогућила – рекао је Весић и додао да ће отварање канцеларије Града Београда у Бриселу бити спроведено у две фазе.

– У првој фази представник града провешће око годину дана у канцеларији једног од немачких градова како би смо научили како се лобира за своје пројекте, а потом ће Град Београд отворити своју канцеларију – рекао је Весић и додао да нас није срамота да учимо од најбољих и најуспешнијих у ЕУ, а то су Немци, и да желимо да стечено знање искористимо како би грађани Београда имали што више користи од реализације пројеката које ће евентуално подржати ЕУ.

Весић је додао да ће Београд, када буде отворио канцеларију у Бриселу, понудити и другим градовима Србије да заједнички именују једног до два представника који би били део београдске канцеларије а лобирали би за пројекте у другим градовима Србије.

Извор: Kанцеларија за младе града Београда

 

Leave a comment