Три младе научнице са ПМФ-а добитнице награде на конкурсу за најбољу иновациону идеју 2019. 

награде
Награђене др Марија Лесјак, др Ивана Беара и др Наташа Симин

Конкурс за најбољу женску иновациону предузетничку идеју у 2019. години, под слоганом “Заузми став, развијај идеју”, затворен је прошлог месеца, а тим нове компаније “Хербаликс”, који је развио нову биљну формулацију за борбу против Хеликобактер пyлори инфекције, добио је два милиона динара за покретање и развој свог бизниса.

Екипу Хербаликса чине три младе научнице са новосадског Природно-математичког факултета: др Наташа Симин, др Ивана Беара и др Марија Лесјак. Оне раде на препаратима који су јединствена комбинација етарских уља и лековитих ароматичних органски гајених биљака. Новац од награде намеравају да искористе за куповину потребних сировина.

Такмичење је реализовано у организацији Кабинета министра за иновације и технолошки развој, Канцеларије за младе и Града Београда, а укупан наградни фонд износио је 5 милиона динара. На конкурс се пријавило више од 100 тимова, а само су финалисти имали прилику да прођу интензивну обуку за писање бизнис-плана и презентацију идеје, као и менторске консултације са стручним и успешним домаћим предузетницима.

Честитамо научницама и желимо им успех у будућем раду!

Leave a comment