У седишту Уједињених нација у Њујорку, завршен је 8. међународни EKOSOK (ECOSOC – Економско социјални форум младих Уједињених нација) форум младих, током ког се у оквиру делегације Републике Србије представио и Нови Сад, као Омладинска престоница Европе 2019. године.

EКОSOK форум младих у Њујорку

“ЕКОСОК Форум младих је место на коме се окупљају сви они који се баве омладином у целом свету, размењују идеје и успостављају сарадњу. Због тога је важно што је ОПЕНС већ неколико година ту, што смо релевантни на пољу омладинске политике, што представљамо Нови Сад и Омладинску престоницу, што смо показали и у претходном период да сарадње које су се упоставиле на овом месту су се оствариле у Новом Саду у виду пројеката и службених посета младих из читавог света,” објашњава координатор ОПЕНС2019, Вукашин Гроздановић.

Под називом “Омладинске престонице као позитиван модел омладинске партиципације” одржан је панел у оквиру званичног програма Форума младих уз подршку и присуство Њ. Е. амбасадора Србије у Уједињеним нацијама Милана Милановића, као и министра омладине и спорта Републике Србије, Вање Удовичића.

“Ми смо овде да вас подржимо да своју енергију и знање уложите у лични развој, али и у напредак читавог друштва. Млади би требало да буду у врху наших приоритета, радићемо са вама и за вас, али предлажем да не чекате друге, већ да сами креирате будућност, јер ви сте наша будућност, али и садашњост”, рекао је Удовичић.

Идеја панела била је да се створи простор за умрежавање и партнерство са организацијама и институцијама из Њујорка, као и да се шира заједница информише о активностима у Новом Саду у 2019. години.

“Показали смо данас на панелу добру синергију између локалних, регионалних и републичких власти. Презентација, ојачавање и умрежавање са другим омладинским организацијама и то на светском нивоу, као и низ билатералних састанака које имамо последњих неколико дана, показују колико је Нови Сад заиста показатељ пример добре праксе и то не само у Србији,” наводи члан градског већа Новог Сада задужен за спорт и омладину, Огњен Цвјетићанин.

Другог дана Форума, на централној седници, прилику да се обрати имао је и министар омладине и спорта, Вања Удовичић, који је поручио да су Национална стратегија за младе у Србији од 2015. до 2025. и Закон о младима донети у партнерству са омладином и релевантним институцијама, изведени пројекти финансијски су подржани сваке године од стране Министарства омладине и спорта и у потпуности усаглашени са Циљевима одрживог развоја омладинске Агенде 2030. Уједињених нација.

Овогодишњи ЕКОСОК форум младих одржава се под слоганом „Млади: Оснажени, укључени и једнаки” и посвећен је улози младих у остваривању Циљева одрживог развоја – смањењу сиромаштва, последица климатских промена и неједнакости међу људима.

 

Leave a comment