У још једној у низу активности у ОПЕНС-овим дневним собама су се овог пута, пред публиком и случајним пролазницима, представили и засвирали EuroStrings млади уметници, гости XIII Војвођанског guitar феста који је трајао од од 4. до 8. априла.

Катарзина, Јуки и Виктор, говорници на панелу.

Како би утисак отворености концерта и дискусије добио опуштенију ноту, отворили смо наш стаклени излог, проширили просторију и на тај начин пустили музику на улице. Програм је садржао два дела – дискусију и концерт.

Катарзина Смоларек из Пољске, Јуки Саито из Јапана и Виктор Ђукнић из Србије су млади уметници и говорници на панелу у просторијама Омладинске престонице Европе који су причали о свом путу до успеха, саветовали младе и предочили им колико је важно бити посвећен свом послу. Осим тога што су изврсни музичари, они су пре свега млади људи и на овај начин излазе из оквира вежбања, строгих формата и представљају се као пример и узор својим вршњацима.

Младима сам хтео да пренесем поруку да не треба никад да одустају од свог циља и да треба да буду истрајни у томе што раде. Надам се да сам успео бар да их наведем на размишљање о стварима које их очекују на том путу. Могли су да добију разне савете који се не тичу само музике већ и свакодневног живота. Сматрам да треба да буду скромни и да првенствено изграде своју личност и да знају шта желе од себе. Не могу још да кажем за себе да сам успешан, али трудим се да испуњавам нека своја очекивања и мислим да је најбитнији фактор у свему томе време, као и померање сопствених граница, каже један од говорника, Виктор Ђукнић.

Циљеви фестивала су се поклопили са мисијом и визијом Омладинске престонице Европе, тако да је сарадња била пожељна.

Млади гитаристи, гости фестивала, као и музичари уопште, су кроз разговор са EuroStrings уметницима, сазнали пре свега како изгледа грађење уметничке каријере у тинејџерском узрасту, као и каква одрицања и напоре све то изискује. Причало се и о успонима и падовима, искуствима са такмичења, као и о љубави према гитари која на крају преовладава и надилази све проблеме. Идеја о панел дискусији је резултат сарадње са организацијом ОПЕНС. Кроз разговор смо заједнички дошли на идеју да у оквиру фестивала организујемо и додатни садржај који би програмски био повезан како са платформом EuroStrings, тако и са циљевима ОПЕНСа, каже директор фестивала, Рашко Радовић.

План је био да, у светлу тога што је Нови Сад омладинска престоница Европе, млади и остварени људи поделе са младима из Новог Сада своја искуства, успехе, одрицања и изазове кроз које су прошли на путу до успеха и пруже младима инспирацију и подстрек да крену њиховим путем. Одзив је био солидан, задовољни смо што су панелу присуствовали млади који су били истински занитересовани за тему панела, каже организатор панела, Младен Илић.

Ово је само још једна од активности која се сврстава у концепт ОПЕНС дневних соба, у наредном периоду се очекује још више активности оваквог типа и доста занимљивог садржаја.

Текст и фотографије: Матеја Нинковић

Leave a comment