Изложба “Прича о двоје уметника: Љубица Сокић и Богдан Шупут”, ауторке Марте Ђармати отворена је у четвртак, 11. априла у Спомен-збирци Павла Бељанског. Изложба којом Спомен-збирка Павла Бељанског обележава 105 година од рођења двоје стваралаца, као и десетогодишњицу смрти Љубице Сокић премијерно је представљена новосадској публици.

Публику је поздравила мр Милана Квас, управница Спомен-збирке Павла Бељанског, а изложбу је отворио Ђура Радишић, директор Школе за дизајн „Богдан Шупут”.

Замишљена је као омаж у част двоје генерацијски блиских уметника. Њихово пријатељство трајало је све до Шупутове трагичне смрти у Новосадској рацији 1942. године. У своју колекцију Павле Бељански је уврстио четири слике Љубице Сокић док је набавка дела Богдана Шупута за колекционара остала неиспуњена жеља. Поштујући ту жељу Љубица Сокић је у два наврата поклањала Спомен-збирци дела Богдана Шупута која данас представљају драгоцено сведочанство њиховог пријатељства. Захваљујући уметничким делима из Ликовне збирке и разноврсним документима, који су добијани поклонима Цуце Сокић, њене породице и другим аквизицијама, данас се у Ликовној збирци чува више од седамдесет дела новосадског сликара и београдске уметнице у различитим техникама (уља на платну, радови на папиру и скулптура).

Поставка обухвата 55 дела и неке од личних премета двоје уметника, приказујући њихове животне и стваралачке паралеле. У оквиру програма Омладинске престонице Европе Нови Сад 2019 – ОПЕНС, у склопу изложбе приказана је и поставкa радова ученика свих смерова Школе за дизајн „Богдан Шупут“ из Новог Сада, инсписираних причом о двоје уметника и њиховим делима.

 

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment