У суботу, 6.4.2019. године у Централној згради Универзитета у Новом Саду, одржаће се 17. Национално такмичење у роботици „ЕУРОБОТ 2019“ чији ће победници представљати Србију на финалном такмичењу у Француској.

Такмичи се и ти!

У оквиру ЕУРОБОТ првенства и ове године ће се одржати сениорске и јуниорске рунде са циљем подстицања младих људи да кроз активан процес учења развију практичне вештине, опробају се у тимском раду и својим теоријским знањима допринесу једном овако иновативном пројекту.

За сениорско такмичење, које је намењено студентима и младима до 30 година који се баве роботиком, пријављено је око 20 тимова из Београда и Новог Сада. Такође, ове године, снаге ће са домаћим тимовима одмерити и два инострана тима, из Француске и Велике Британије.

У јуниорској категорији такмичиће се 17 тимова које чине деца до 18 година која су заинтересована за ову област.

Тема и задатак такмичења:

Сваке године су пред такмичарима нови проблемски изазови на које морају одговорити потпуно новим роботима и стратегијама. Тема овогодишњег такмичења је Атом фацторy, у част Дмитрију Мендељејеву, великом хемичару, који је пре 150 година револуционарно променио наша схватања материје и направио класификацију хемијских елемената, каква се и данас користи.

Роботи ће имати задатак, да на терену изведу акције које симболично представљају експеримент, врше класификацију и мерење атома, и још многе друге ствари.

Такмичење се реализује у 6. априла 2019. године у Централној згради Универзитета у Новом Саду у 8.00 часова када ће тимови почети са првим мечевима. Свечано отварање ће се одржати у 13.00 часова након чега ће се мечеви наставити.

„Претходних година су динамичан и забаван карактер такмичења привлачили разноврсну публику, а верујемо да ће такмичари и ове године приказати своје ефикасне роботе, који су резултат уложеног знања, креативност, труда и вишемесечног рада на њиховој изради“ – наводи др Јовица Тасевски, доцент са ФТН-а и представник организатора и додаје да ће три најбоље пласирана домаћа тима, у обе категорије, представљати нашу земљу на међународном финалном такмичењу у Француској, у коме учествују тимови из целог света. Доцент Тасевски истиче да су тимови са ФТН-а већ 18 пута представљали Србију на овом такмичењу и увек имали запажен успех, а ове године ће се одржати од 30. маја до 1. јуна 2019. године.

Важно је да се напомене да су током меча роботи потпуно аутономни, како у енергетском тако и у управљачком смислу, и да после старта потпуно сами обављају задатак и решавају све настале ситуације. Реализација оваквих уређаја је веома озбиљан и сложен задатак па студенти уложе велики напор да би их довели до такмичарског нивоа.

Улаз је слободан.

Leave a comment