Пројекат „Историја у сликама на знаковном језику“ који је подржан кроз конкурс повећање приступачности установа културе Фондације „Нови Сад 2021“, а који спроводи Архив Војводине у сарадњи са Савезом глувих и наглувих Војводине, почео је са реализацијом.

Пријави се на обуку!

Кроз тромесечну обуку знаковног језика за запослене у установама културе омогућиће се приступачност у комуницирању са глувим и наглувим особама.
У оквиру јавног конкурса „Приступачност“ који је Фондација „Нови Сад 2021“ расписала прошле године подржано је укупно 6 пројеката установа културе у чијем је фокусу управо „приступачност“ и то у укупном износу од 4.373.500 динара.
Пројектом „Историја у сликама на знаковном језику“ је такође планирано да се особама са неким степеном оштећења слуха омогући приступачност садржајима Архива, истраживачкој сали, као и приступ свим изложбама које Архив организује. На тај начин, особе са оштећеним слухом биће активно укључене у друштвена дешавања на пољу културе.
У оквиру јавног конкурса „Приступачност“ још пет пројеката
Из радионица инклузивног карактера настале су две представе које се реализују у склопу пројекта „Уметност и инклузија“ који потписују Галерија Матице српске и удружење Пер.Арт. „Мала журка пропуштеног плеса“ је дефинисана као хибридни јавни догађај у којем учествују сви: и публика и и извођачи, и особе са инвалидитетом и они који су без инвалидитета. Наредно извођење овог перформанса је 22. марта у Новосадском позоришту, док ће представа „Dis_Sylphide“, која у фокус ставља позицију особа са инвалидитетом у плесу, бити изведена 25. и 26. марта у гимназији „Лаза Костић“.
Важност унапређења приступачности информација препознао је Културни центар Руменка који је, у сарадњи са Домом за децу и омладину ометену у развоју „Ветерник“, започео израду приступачног веб сајта. Галерија линковне уметности поклон збирке Рајка Мамузића кроз пројекат „Израда приступачне веб презентације” такође жели да подстакне промене тиме што ће омогућити да што већи број корисника са неком врстом ограничања може да се информише о предстојећим културним догађајима.
У склопу истог јавног конкурса, Културни центар „Младост“ у Футогу у сарадњи са Савезом слепих Војводине реализује пројекат „Voice painting“ чији је циљ да снимањем аудио књига, дела савремених домаћих писаца учине доступним слепим и слабовидим особама. На тај начин унапредиће се квалитет живота особа са потешкоћама у опажању чулом вида. Према подацима Савеза слепих и слабовидих Војводине, у нашој покрајини живи 3500 слепих или слабовидих особа.
Синергијски рад у установама најбоље се види кроз пројекат „Музеј за све“, где су се удружили Спомен-збирка Павла Бељанског, Музеј Војводине, Галерија Матице српске, Друштво тумача и преводилаца за знаковни језик и Савез глувих и наглувих Војводине. Израда мултимедијалне апликације са информацијама о сталној поставци, симултано тумачење стручних вођења у музеју, реализација креативних програма, штампа бојанке са мотивнима знаковног језика јесу активности које ће бити спроведене у овом специфичном уједињавању музеја када ће бити направљен искорак у садржају музејских институција, али и унапређени услови за друштвени живот глувих и наглувих суграђана.
Један од највећих проблема са којима се сусрећу глуве и наглуве особе, слепи и слабовиди јесу комуникацијске препреке на које свакодневно наилазе у својој заједници. Немогућност информисања, стицања знања и вештина, активна укљученост доводи до њихове маргинализације, искључености те и опадања квалитета живота.
Управо реализацијом конкурса за приступачност, Фондација „Нови Сад 2021“ омогућава да сви имају једнако право да буду информисани те и да та могућност не буде привилегија, већ право.

Извор: Канцеларија за младе града Београда

 

Leave a comment