У среду, 20. марта, у Арени Синеплекс у Новом Саду, одржана је свечана премијера филма Балканска међа

Глумци су, пре премијере филма, прошетали црвених тепихом.

Свечаној премијери руско – српске акционе драме, Балканска међа, инспирисане истинитим догађајем, присуствовали су глумци Милош Биковић, Александар Радојичић, Александар Срећковић, Милена Радуловић, Миодраг Радоњић, Бранка Пујић и други.

Милена Радуловић и Милош Биковић на црвеном тепиху.

Миодраг Радоњић сарадњу са Русима описује као динамично, понекад и мучно, али на крају сјајно искуство. Он у овом филму тумачи лик негативца и истиче да је ова улога за њега била велики професионални изазов. Осим глумачког изазова, имао је још један – као копродуцент.

 

Иницијатива за ову сарадњу је, пре свега, дошла са руске стране. Милоша су звали да игра једну од главних улога, да игра Руса, а онда је он предложио да ми ту учествујемо и као копродуценти, тако да смо онда заједно почели да правимо тај филм, где смо се трудили да мало више истакнемо ту неку нашу српску причу, рекао је Радоњић.

 

 

 

Глумац и копродуцент филма, Миодраг Радоњић.

Милош Биковић је, поред Миодрага Радоњића, био копродуцент филма. Како каже, искуство је било веома напорно. Осим што се трудио да испред камере брани свог јунака, иза камере се укључивао у превођење, рад са глумцима, рад на сценарију, избор локација, одржавање комуникације између руске и српске екипе, постпродукцију итд. Сматра да филм не може да покаже шта се све и шта се заправо збило, али може да да један емотивни утисак који је истинит.

Генерацијама које не памте бомбардовање и за које је бомбардовање само реч или фотографија у уџбенику, овај филм може дати емотивни утисак како би они то све проживели кроз филм, саосећали са јунацима и самим тим са својим земљацима, родитељима, пријатељима, и како би то постало део њиховог искуства, истиче Биковић.

Филм има и дозу смеха, а Биковић каже да је то нека врста отпора јер су смех, љубав и пријатељство нешто што остаје после трагедије која се зове рат. Очекује да ће наша публика, која је строжа, имати одређене замерке, али морао је да се створи компромис са руском екипом.

 

Руска екипа има своју визуру и наравно да смо ми били корективни фактор. Многе ствари смо променили у сценарију,  учинили их веродостојнијим и на неки начин смо посрбили филм. И даље је остало много ствари за које ће наша публика, која је много строжа, рећи да није било тако, али с друге стране, ми смо размишљали да ће овај филм видети и руска и међународна публика и да би њима било јасније морали смо да идемо на компромис, завршава Биковић.

Милош Биковић, глумац и копродуцент фима.

Александар Радојичић тумачи лик Албанца који је припадник војне јединице на Косову 1999. године, који се налази у ситуацији да је издајник и са једне и са друге стране, али је на нeки начин глас разума и баланс између те две стране. Истиче да се добро сећа бомбардовања, али и да је у току рада на овом филму научио неке нове ствари.

Драго ми је што ће нове, чак и старије генерације које не знају све детаље, научити неке нове ствари. Ипак, поента филма није да документарно покаже шта се све тачно дешавало, већ има доста измишљених ствари како би се послала мало јача порука, каже Радојичић.

Александар Радојичић, у улози Албанца.

Милена Радуловић улогу у филму Балканска међа доживљава као најважнију у својој досадашњој каријери. Она тумачи лик храбре и јаке жене која у најгорим ситуацијама не мисли на себе већ мисли о другима. Физички део јој је, каже био најтежи.

Психички ми је било тешко јер сам имала сумње у себе – да ли ћу ја ово моћи, да ли сам довољно дорасла овоме, али је редитељ, срећом, радио са мном, давали су ми времена и посветили су ми се како би ово испало како треба. Наше колеге су, такође, биле уз мене, и то им никада нећу заборавити. Што се тиче физичког, ја сам смотана, па ми је трчање тешко падало, посебно сцена у породилишту, и то памтим као најстреснији дан на снимању, истиче Милена.

 

Милена Радуловић, у улози храбре и јаке жене – Јасне.

Филм Балканска међа приказује нам тајну операцију групе руских специјалаца која из Моксве добија наређење да пре НАТО трупа заузме аеродром ,,Слатина” у Приштини и задржи га док не стигне појачање. Док се чека појачање, специјални тим води немилосрдни рат против Смука, команданта албанске терористичке групе.

Филм се од данас налази на редовном репертоару у Арени Синеплекс.

 

Ања Минић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment