Удружење ОФФ Нови Сад увелико наставља своју мисију и у 2019. години, па тако након организовања новосадске премијере филма „Терет“, у наш град доводи још један филм ангажоване тематике. Документарац „Србенка“ хрватског сценаристе и редитеља Небојше Слијепчевића биће приказан у биоскопу Арена у четвртак, 14. марта.

Погледај филм!

„Србенка“ прати настанак представе „Александра Зец“ у режији чувеног Оливера Фрљића, једног од најпровокативнијих и истовремено најтраженијих редитеља како у региону, тако и у Европи. Фрљић представом „Александра Зец“ обрађује догађаје из 1991. када је у Загребу са породицом убијена девојчица српске националности, Александра Зец. Међутим, „Србенка“ нуди много више од само приказа процеса настанка једне позоришне представе и увида у „иза кулиса“. Она доноси причу актуелну у садашњем времену, причу о девојчици Нини, глумици која учествовањем у настанку ове представе спозање свој идентитет, заједно са последицама које идентитет носи, а које резонују и више од две деценије након завршетка рата. Филм такође прати суочавања остатка екипе представе сачињене од особа и српске и хрватске националности, са самим собом, али и са другима, са неистомишљеницима, са протестима испред зграде Хрватског народног казалишта у Ријеци.

Свој фестивалски живот „Србенка“ је започела на престижном Висионс ду Реел фестивалу документарног филма прошле године, где је и награђена. Потом је Небојша Слијепчевић са „Србенком“ освојио и Доц Аллианце Селецтион награду на Канском фестивалу. У Хрватској филм је премијерно приказан на фестивалу у Мотовуну, где је такође тријумфовао, као и на најзначајнијем фестивалу региона, у Сарајеву, освојивши Срце Сарајева. У Србији „Србенка“ је премијерно приказана на фестивалу Слободна Зона где је примила изузетно позитивне реакције и стручне и опште јавности, а велико интересовање за филм не престаје да опада ни у 2019. години.

„Србенку“ можете погледати у биоскопу Арена, у четвртак, 14. марта од 19 часова, а карте за пројекцију могу се купити на благајни биоскопа по цени од 300 динара.

 

Leave a comment