На који начин можеш да учиниш све што је до тебе како би повећао шансе за запослење, како да активно тражиш посао и успешно га нађеш –  прочитај ову причу и пронађи одговоре.

„Завршио си факултет у року као добар студент и одмах те је чекала понуда  за посао из снова“, била једном једна легенда која је овако почињала.  Да ли ова прича може бити стварност? Може да буде. Како би повећао шансе да до тога дође, потребно је додатног труда, воље и стрпљења да уложиш на време како би у будућности пронашао одговарајући посао. И за то време, знај, ниси беспослен, активно тражење посла је такође посао!

Ti to možeš
Веруј у успех!

За почетак, буди реалан. Следећи корак није лак, али остани позитиван. Осмех је у тренду, тако да мораш га имати.

Јутарња кафа уз прелиставање новина и сајтова

Прву јутарњу кафу попиј уз огласе у новинама и на интернету. Може бити интересантно, а сваки послати CV је ново ишчекивање вести, нова шанса, нова нада. Прати веб-сајтове компанија и установа које те интересују – нека имају твој CV у бази. Потруди се да увек при руци имаш своју биографију, јер се никада не зна на какву прилику ћеш наићи и у каквим условима. Буди отвореног ума. Активно тражење посла није једноставан посао.

А како да напишеш добру биографију, прочитај овде.

Размењуј информације са људима

Упознај нове људе. Крени од неформалних дружења. Могућност да чујеш информације о радним местима велика је чак и док седиш у кафићу, на конференцији, радној акцији. Можда се у фирми у којој ради комшија твоје другарице тражи управо особа са твојим профилом? Активно тражи посао, али без притиска у глави.

О најновијим семинарима, конкурсима и тренинзима сазнај овде.

Прати вести на порталима, позиве на семинаре, предавања, конференције, конкурсе за праксе. Отиђи на сајам запошљавања, односно дане каријере. Присуство семинарима, конференцијама и сличним догађајима може ти донети познанства о којима ниси ни сањао. Потражи помоћ каријерних инфо центара и агенција за запошљавање. Нека те региструју као кандидата који активно тражи посао и интересује се.

Волонтирање је значајно!

Немој бежати од волонирања и  пракси. Умрежавај се са сличним људима, размењуј идеје  и стичи што више контаката и искуства кроз радне акције.  Многи путеви се отварају кроз контакте и информације.

Ради на себи са задовољством. Ту увек има посла. Упиши се на курс који те занима док чекаш посао. Занимају те језици, или курсеви личног развоја, можда ИТ курсеви?

Овде пронађи на којим сајтовима можеш бесплатно да стичеш нове вештине.

Обрати пажну на неформално образовање које није прича која се само врти без разлога, већ је неопходно постојање таквог усавршавања на модерном тржишту рада. Схвати то као константно учење кроз цео живот, учење које прати невероватне промене технологије и захтева тржишта рада. Учи оно што волиш и надограђуј себе! Тренирај не само ум, него и тело! Не дозволи летаргију, већ крени на трчање.

О благодети јоге прочитај овде.

Мисли позитивно!

Немој се жалити и мислити негативно. Промени причу. Активно  и стрпљиво тражи посао. Замисли да и твој  посао из снова тражи тебе – потребно је само да се сретнете. Твоје  мисли су управо живот који живиш. Причај о идејама, о плановима, о сновима. Самопоуздање док тражиш посао мора да буде у порасту. Запамти, позитивна енергија гравитира само ка позитивној.

Ако ниси сигуран како да мислиш позитивно, прочитај савете овде.

Осмех на лице и крени у  сусрет свом послу!

Сузана Марјановић

Фотографија: Марија Ердељи

Leave a comment