Након две успешне примијере „Антигона 1918“ и „Тартиф“, Српско народно позориште за своју публику припрема нову представу. Реч је о првој режији Зијаха А. Соколовића у овом театру, и представи „Најусамљенији кит на свету“, по тексту Тијане Грумић чија ће премијера бити изведена 6. марта на малој сцени СНП-а.

Погледај представу!

Према речима редитеља, најусамљенији кит на свету је Плави кит, јер пева на фреквенцији од 52 херца, фреквенцији коју не чују ни други китови, а ни људи. Пошто га нико не чује, он је усамљен и сам плива морима и океанима. Представа отвара романтично поетична питања, да ли смо ми сви, појединачно, Плави китови? Да ли су народи Плави китови? Да ли је читава цивилизација један Плави кит? И да ли се ми у стварности, стварно чујемо када разговарамо једни са другима, пита се редитељ Зијах А. Соколовић.
„Ова представа је могућност, скромна, да кроз једну малу, обичну породицу, погледамо и видимо и размислимо, да ли се ми у оквиру ње, породице, стварно чујемо. Да ли чујемо жену коју волимо или мужа? Да ли чујемо дјецу која расту? Да ли у овим временима, уопште, имамо времена да било кога, па и своју дјецу чујемо? Ова породица је мала анализа свијета у којој долазе нове генерације, нови људи. Да ли млади људи бјеже у свој свијет, у иностранство, небо и море и океане, само зато што се не чујемо као Плави китови или једноставно неће да живе на овој планети и у овој земљи. Било којој“, истиче Соколовић.

Сценографију потписује Саша Сенковић као и Зијах А. Соколовић, за костиме је задужена Сенка Раносављевић, композитори су Ирена Поповић Драговић и Никола Драговић, док сценски покрет ради Андреја Кулешевић.
Улоге тумаче: Милан Ковачевић (КИТ 52 ХЕРЦА), Миа Симоновић (Сашка), Григорије Јакишић (Лука), Вукашин Ранђеловић (Кловн), Сања Микитишин (Мама), Ервин Хаџимуртезић (Тата).
Реприза је заказана за 8. март.

 

Leave a comment