У суботу, 26. јануара, у новосадској Синагоги свечано је одржана церемонија отварања године младих. Том приликом, ОПЕНС је организовао свечаност на којој су присуствовали бројни званичници, а потом и журку за 10.000 младих.

Нови Сад је, сада и званично, омладинска престоница Европе.

Новосађанима се обратио координатор ОПЕНС-а, Вукашин Гроздановић, градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, и председник Србије, Александар Вучић.

Предсеник Србије придао је значај младима у политици тако што је нагласио да су млади ти које треба питати када се размишља о будућности.

Желим вам још много енергије и желим да прославите и Нови Сад и нашу земљу. Вечерас сам научио да сте много испред нас и да је Србија коју градите много испред нас. Пред вама је сада један изазов, а он не признаје правдање и изговоре. Верујем да то већ знате, пошто је први изазов био да Нови Сад постане омладинска престоница Европе, а њега сте успешно решили. Желим вам много среће, радости и успеха. Нови Сад је омладинска престоница Србије исто колико и омладинска престоница Европе, каже председник Србије, Александар Вучић.

Председник Србије, Александар Вучић

Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, истиче да је Нови Сад, који је понео чак две титуле, то заслужио радом и вредностима које Новосађани свакодневно живе.

Ништа од овога што имамо сада није нам поклоњено и није пало са неба. Ова титула је доказ да се труд и марљив рад исплате. Посебни смо по улагању у будућност и младе људе. Ово је прилика да покажемо целој Европи како се то ради. Младост и образовање су наша велика шанса, а ми знамо да не смемо да је пропустимо. Током наредних 365 дана уверићемо свет да је ово политика живота око које смо се окупили сви, истакао је градоначелник.

Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић

Две године уназад, ОПЕНС тим ради за младе и са младима. Кроз разне активности образовног, културног и забавног карактера, посвећују се младима.

Кординатор ОПЕНС-а, Вукашин Гроздановић, рекао је да Нови Сад жели да покаже Европи да води рачуна о омладинској политици и да је у плану изградња Омладинског центра од 2.000 квадрата.

Циљ нам је да, кроз програме које спроводимо са нашим партнерима, дођемо до цифре од 500.000 младих људи који ће учествовати у програмима, а они неће бити организовани само у Новом Саду и на територији Србије него широм Европе. Двеста програма које смо спровели и које ћемо спровести у будућности треба да буду темељ одрживе омладинске политике, објашњава Вукашин Гроздановић.

Координатор ОПЕНС-а, Вукашин Гроздановић

Након свечаног отварања који је окупио званичнике, уследио је неформални део вечери који је био резервисан за забаву. У партнерству са EXIT фестивалом организована је највећа активност забавног карактера која је окупила чак 10.000 младих. Захаваљујући сарадњи са EXIT тимом, први дан фестивала биће ОПЕНС дан.

Млади су, на свој начин, кроз музику и дружење, обележили почетак њихове године.

Матеја Нинковић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment