Пројекат „Use sound to watch around II“ у организацији удружења „Културни центар младих Војводине“ је дугорочни интернационални пројекат у оквиру програма „Ерасмус+“ финансиран од стране Европске комисије.

Прочитај више о пројекту!

Тема пројекта је решавање незапослености слепих младих особа коришћењем могућности дизајна звука и музике.

Ово је други део односно наставак истоименог пројекта који је спроведен током 2017. године а детаљи о том пројекту као и његови резултати, на енглеском језику се могу наћи на ОВОМ ЛИНКУ.

Идејни творац и главни организатор је Жељка Милошевић, харфисткиња и професорица музичке школе „Петар Коњовић“ у Сомбору где предаје у оквиру смера „Снимање и дизајн звука“. Инспирацију је добила кроз рад са својим слепим учеником, а већ седам година ради на интернационалним пројектима који се баве решавањем социјалних проблема код младих коришћењем уметности.

Овај пројекат окупља 40 учесника из седам земаља (Србија, Албанија, Црна Гора, Бугарска, Турска, Грчка и Италија) који раде са младима и који се баве едукацијом као и решавањем социјалних проблема код младих (НВО активисти, едукатори, социолози итд). Међу учесницима биће и по једна слепа особа из сваке земље.

Идеја пројекта је да се учесници едукују о могућностима дизајна звука и музике, као и о методама и техникама које ове области пружају са циљем да се смањи број незапослености код слепих младих. Кроз низ предавања, радионица и симулација процеса учесници ће стећи неопходна знања и применити их касније у својим локалним заједницама. Највише ће се радити на тему радија, радиофонских дела и стоцк аудија – продаје звукова и музике на интернету за разне потребе.

У оквиру овог пројекта изградиће се интернационална стоцк платформа која ће служити слепим особама за продају аудио фајлова али и за понуду услуга које обављају у области звука, што ће омогућити њихово ангажовање од стране послодаваца из било ког дела света.

Овај пројекат се састоји из три активности: прва активност у виду тренинг курса одржаће се у Новом Саду у периоду од 8. до 16. фебруара 2019. године. На овој активности учесници ће путем неформалне едукације добити и разменити знања из области дизајна звука и музике као и на тему запошљавања, предузетништва и писања пројеката али и разматрати идеје везане за саму изградњу интернет платформе.

Друга активност се односи на иницијативу учесника са циљем да у поменутим земљама промовишу пројекат као и да организују конкретне акције (предавања, радионице, презентације), како би стечено знање и могућности на првој активности пренели што већем броју људи, а посебно слепим особама. Такође, они ће активно радити и на тестирању платформе и подстицању слепих особа да креирају профиле на истој и да каче што већи број својих радова.

Трећа активност се организује у Бугарској у септембру 2019. године на којој ће се исти учесници окупити да евалуирају постигнуте резултате и успех пројекта.

Удружење „Културни центар младих Војводине“ (www.kcmv.udruzenje.org) са седиштем у Сомбору се бави промоцијом, афирмацијом, едукацијом и организовањем у области културе и уметности као и подстицањем позитивног мишљења код младих. Основано је 2003. године као невладино непрофитно удружење чији је циљ окупљање и деловање младих на пољу културе, забаве, образовања, информисања и других активности које промовишу здрав живот младих, ради корисног и правилног усмерења младих у процесу изградње њихове личности.

За више детаља о пројекту на енглеском језику погледајте ОВДЕ.

 

Leave a comment