У оквиру Светосавске недеље 2019. јавна библиотека Бора Станковић у Врању ораганизовала је, у четвтак увече, промоцију најновијег романа Вулета ЖурићаПомор и страх.

Књига ,,Помор и страх” описује борбу становника Ирига против куге.Журић је од раније познат врањској публици, јер је гостовао на Бориној недељи, представљајући своју радио драму о Бори Станковићу, Омча од хартије.

О књизи

У свом новом роману Журић описује борбу становника Ирига против куге, када је 1795. године у читавом Срему преминуло више од 2500 људи.

На основу детаља коју су за собом оставили лекари који су се бавили истребљењем куге у Срему, писац открива процедуру „чишћења“ Ирига, у штиво уносећи политичку и љубавну причу.

Писац је напоменуо да су сви ликови и места који се појављују у роману заиста постојали, само је наратор измишљен.

Журић истражује могућност књижевне употребе факата, те границе између решености да се у један смртоносни хаос уведе ред и тренутка када та решеност почиње да производи репресију, кажу критичари о овој књизи.

Одломак : „Такови помор био и страх што у свету не може бити страшније, да на дан по 20, по 30, по 35 душа умирају и тој болести тј. куги другога лекарства нема, кромје ако се који разболе, то таки њега у шпитаљ, а други из куће нека беже

Журић: ,,Стварност је невероватна, често већа и од фикције”.

О писцу

Вуле Журић рођен је у Сарајеву 1969. године.

Збирке прича: Умри мушки (1991), Двије године хладноће (1995), У кревету са Мадоном (1998), Валцери и сношаји (2001), Катеначо (2011) и Тајна црвеног замка (2015).

Романи: Благи дани затим прођу (2001), Ринфуз (2003), Тигреро (2005), Црне ћурке и друга књига црних ћурки (2006), Мртве браве (2008), Народњакова смрт (2009), Недеља пацова (2010), Српска трилогија (2012) и Република Ћопић (2015).

Аутор је књиге радио-драма Црни глас за белу хартију (2017), књиге за децу Роман без ормана (2017), као и звездашког дела монографије Много смо јачи/Дерби, мој дерби (2014).

За Лагуну је приредио тематске збирке прича савремених југословенских аутора посвећене Гаврилу Принципу (Гаврилов принцип) и Бранку Ћопићу (Орлови поново лете).

Написао је сценарио за филм Горана Марковића Слепи путник на броду лудака (2017) и драму Посљедњи мејдан Петра Кочића, која је имала праизведбу на сцени Народног позоришта Републике Српске у октобру 2017. године, у режији Небојше Брадића.

Његове приче превођене су на десетак језика, а са енглеског је превео монографију о савременој уметности Вила Гомперца Шта гледаш (2015) и са италијанског роман Хуга Прата, Корто Малтезе у Сибиру (2017).

Добитник је неколико књижевних награда, међу којима је и „Андрићева награда“ за збирку прича Тајна црвеног замка.

Живи и ради у Панчеву.

Текст и фотографије: Михајло Стојковић

Leave a comment