Осам филмова приказано је на филмском фестивалу на Мећавнику четвртог дана 12. Интернационалног фестивала филма и музике, под слоганом „Савршено туце“.

У категорији ретроспектива великана приказан је филм „Вестерн“ у режији Мануела Поаријеа. Филм је снимљен 1997. године, главну улогу игра Серђио Лопез који се гост овогодишњег Кустендорфа.

Филм „Драстор Каубој“ приказан је у категорји нови аутори. На радионици после филма Мет Дилон говорио је о свом исткуству на великом платну, о својим филмовима, и будућим плановима. Осим глуме, Мет је говорио и о режији, где се већ опробао на три пројекта.

У категорији савремених тенденција приказан је  филм „Догмен“ (Псетар) у режији редитеља Матео Гаронеа у трајању од 104 минута. Гост радионице био је славни глумац Марчело Фонте, који је одушевио публику улогом у овом филму. На радионици млади глумци и редитељи могли су чути о његовој каријери, плановима за будућност, о наградама. Марчело Фонте је за ову улогу добио награду за најбољу мушку улогу на прошлогодишњем филмског Канског фестивала. Он је поручио младим ауторима да – никада не верују институцијама, и да ништа не остављају за сутра, већ да све ураде данас.

Марчело Фонте

У такмичарском програму приказано је пет филмова: „Малина је пуна мушкараца који се зову Бој”, редитеља Ендруа Стивена Лија, „И ја имам нешто за тебе“, редитеља Ива Кондефера, „Божанствени пут“ редитељке Иларије ди Карло, која је и једина глумица у свом филму. „ Ол енклузив“ редитељке Корине Швингубер Илић и сниматеља Николе Илића. Последњи филм приказан у такмичарском програму је филм редитеља Огњена Петковића „Јесењи валцер“.

Кал је забављао присутне до ситних сати.

Београдска група „Кал“ била је задужена за музички програм који је почео после поноћи. Драган Ристић, фронтмен групе Кал, заједно са својим бендом направио је одличну атмосферу. Група која је основана 1996. године у Ваљеву, забављала је све пристутне,разним жанровима, а свирка је трајала скоро пуна два сата. Пристутни су уживали у хитовима „Please me Kiss”, „Romogoly”, „Komedija“. На сцени им се придружио и Стрибор Кустурица, где су заједно отпевали „Ђињи дињи Бубамаро“.

 

Текст и фото: Михајло Стојковић

Leave a comment