Рачунарски факултет од 2009. године организује такмичење под називом RAF Challenge. Реч је о информатичком такмичењу са задатим темама на коме право учешћа имају сви ученици средњих школа из Србије.

 

Можда је ово такмичење за тебе!

Средњошколци имају задатак да на понуђену тему направе презентацију, анимацију, програм, игру или видео. Циљ је да се ученици на што бољи начин мотивишу да анализирају и презентују информације коришћењем разних рачунарских алата.

Од почетка самог такмичења факултет је добио и подршку Друштва математичара Србије и успешних ИТ компанија у Србији. На финално надметање позивају се средњошколци који уђу у ужи избор, а најбољи се награђују вредним наградама. Поред ученика, награде добијају и професори и средње школе са највећим бројем пријављених такмичара.

Ако ваши ученици знају да направе презентацију, анимацију, програм, игрицу или видео, а желе да провере своја ИТ знања и вештине, воле да се такмиче и виде себе у овој области, наша жеља је да прихвате изазов и пријаве се на такмичење RAF Challenge. 2019. Предаја радова се обавља у периоду од 12. децембра 2018. до 16. фебруара 2019. године, а финале такмичења (одбрана и презентовање радова) ће се одржати у марту 2019. године у просторијама Рачунарског факултета (датум ће накнадно бити објављен на сајту факултета).

Такмичење је подељено у 3 категорије, потребно је изабрати једну у којој учесници морају да одговоре на задатак и задату тему:

I категорија – направити презентацију или анимацију на тему: „Криптовалуте – техничке карактеристике и предности у односу на стандардни новац“, II категорија – направити игрицу или апликативни софтвер на тему „Иновативна примена софтвера у спорту“ , III категорија – направити видео фајл на тему: „Моја улица“. Неке од награда за ученике су: лаптоп, путовање, екстерни хард диск, ИТ курсеви, таблет, графичка табла, мобилни телефони, антивирус програми, претплата на ИТ часописе, стручна компјутерска литература и друге.

Све информације доступне су на званичном сајту факултета: https://raf.edu.rs/raf-challenge-2019/raf-challenge-2019.

У организацији Рачунарског факултета из Београда одржаће се четвородневни ИТ семинар „RAF IT days 2019“ током априла 2019. године у просторијама факултета (датуми ће бити накнадно објављени на сајту).

Семинар је намењен талентованим ученицима средњих стручних школа и гимназија из Републике Србије, Републике Српске и Црне Горе, чија интересовања превазилазе оквире редовног школског програма.

Пријава за учешће на семинару се подноси електронским путем на званичном сајту (https://raf.edu.rs/raf-it-days-info/prijava) и састоји се из упитника (основне информације о учеснику) и теста који садржи класична теоретска питања, задатке и алгоритамске проблеме. Рок за подношење пријаве је 20. март 2019. године. Учешће за 50 одабраних ученика је бесплатно, а учесницима из унутрашњости је обезбеђен смештај.

Циљеви семинара су промовисање едукације, образовања и стручног усавршавања младих људи, презентовање интелектуалних потенцијала учесника и остваривање сарадње са институцијама, компанијама и појединцима. Главне теме семинара су информационе и комуникационе технологије. Програм је конципиран тако да кроз четири дана покрије, како актуелне, тако и ускостручне теме које се односе на интеракцију између човека и рачунара. Поред великог броја предавања, организоваћемо и радионице на којима ће учесници на рачунарима имати прилику да, уз асистенцију наставног особља Рачунарског факултета, унапреде своја постојећа знања.

Предавачи на семинару су еминентни стручњаци запослени у друштвено одговорним институцијама и компанијама који, осим академског, поседују и велико практично искуство. Досадашњи партнери (институције и комапније које држе предавања) били су: Амбасада Израела, Привредна комора Београда, Друштво Информатичара Србије, Удружење е-Развој, Дигитална агенда, Инфостуд, АИЕСЕЦ, Радио Београд 2, Свет Компјутера, Интернет Огледало, Портал Средње школе, IBM, Facebook, Assecco, Oracle, Adobe, Belit, CET, Рачунарска гимназија, WhiteCitySoft, Micom, Media Education Centar, Microsoft, Nordeus, NetCast, Туристичка организација Београда, FormatPC, Google, ECDL, Tantrum Solution LTD, PortaLibris и други.

Све информације доступне су на званичном сајту факултета: https://raf.edu.rs/raf-it-days.

Leave a comment