„Eco Talk“ је пројекат који је проистекао из жеље чланова удружења „Зелени Сад” да се јавност, са акцентом на младе, у већој мери заинтересује за питања из области заштите животне средине и екологије.

Eko talk – снимање емисије

Еколошко удружење Зелени Сад основано је 19. августа 2013. године у Новом Саду. Удружење је невладино, нестраначко и непрофитно, основано на неодређено време, чији је циљ залагање за заштиту, екологију и побољшање квалитета животне средине, за концепт одрживог развоја, едукације младих у областима које би им користиле при будућем запошљавању, подизање свести о очувању природе, организовања активности на рехабилитацији угрожених подручја, као и јавно залагање за промену навика у погледу очувања природе, промоцију здравог живота, очувања културне баштине. Жеља нам је да кроз наше активности и пројекте мотивишемо младе да преузму иницијативу мењања свести према средини, природи и односима у њој.
У последње три године смо реализовали следеће пројекте: Еко бојанка – креативна екологија, Еко бојанка II – Биодиверзитет, Еко бојанка III – Путујмо кроз време, Новосадска омладина за унапређење еколошког права, Дан планете Земље, Вертикална башта, Ецо Талк, Енергетски календар, о којима можете више прочитати на нашем званичном сајту, као и на фацебоок и инстаграм страници Удружења.
Пројекат „Ецо Талк“, који је подржан од стране Града Новог Сада, Градске управе за спорт и омладину, за циљ има снимање едукативне емисије о популарном еколошком проблему на територији града Новог Сада уз помоћ заинтересованих студената. Директним укључивањем младих, у креирање и реализацију емисије, подстиче се њихово интересовање и жеља за доприносом у акцијама очувања квалитета животне средине на начин пријемчив младима, односно путем медија.
Први корак био је „онлине“ конкурс, на који су се пријављивали заинтересовани студенти Универзитета у Новом Саду, на следеће позиције: продуцент, режисер и монтажер, новинар-водитељ, сценариста, сценограф и истраживач у области заштите животне средине и екологије, као и они који желе да мотивишу људе да се укључе у истраживање путем анкетирања. После недељу дана, на састанку у просторијама удружења са учесницима, разговарали смо о горућим темама у граду и дали предлог са десет потенцијалних тема на гласање. Изабрана је тема „Депоније и рециклажа“. Уследила је припрема концепта за емисију, позивање гостију, бирање локације и набавка ствари потребних за снимање емисије.
Дана, 1.11.2018, пројекат „Eco Talk“ је ушао у финалну фазу, почели смо са снимањем емисије у Каменичком парку. Гости емисије били су др Снежана Малетић, доцент на департману за хемију, биохемију и заштиту животне средине Природно-математичког факултета, Данијела Јанков, ПР менаџер ЈКП „Чистоћа“, и Вања Петковић, председник удружења „Чепом до осмеха“. Још једном им се захваљујемо што су издвојиле време и биле део (наше) „Eco Talk“ приче.
Овим путем бисмо желели да обавестимо све грађане, да у емисији „Eco Talk“ имају прилику да виде премијерне снимке новонасталих депонија на територији Града Новог Сада, никада представљене од стране цивилног сектора. Такође, у емисији ћете чути на који начин од смећа можете да направите соларни панел, као и на који начин можемо да рециклирамо код куће, као пример добре праксе наших суграђана. Заједно можемо да мењамо свест и чувамо нашу животну средину „јер је не чувамо само за нас, већ и за генерације које долазе. Она нам омогућава да живимо на овој планети.“
Снимањем ове емисије смо испунили наша очекивања и објединили младе, рециклажу, депоније и бригу о животној средини. Крајњи циљ нашег пројекта је да што више људи погледа емисију и укључи се у борбу за очување животне средине, јер промене крећу од појединца.

Уколико сте заинтересовани да у 2019. години представимо емисију и пројекат у Вашим медијима, обавестите нас до 15. јануара 2019. године, како бисмо договорили сарадњу.

Leave a comment