Председник Скупштине града Никола Никодијевић присуствовао је данас уручењу сертификата и уверења полазницима бесплатних едукација и курсева које је спровела Канцеларија за младе града Београда у текућој години. Сертификате је у Инкубатору “Гнездо” у Палати “Београд” добило око 200 полазника, а догађају је присуствовао и заменик директора Канцеларије за младе Немања Марковић.

Владимир Михић
Бесплатни курсеви и едукације

Никодијевић је истакао да су сви у граду Београду поносни на рад Канцеларије за младе, као и да су резултати које остварује све бољи из године у годину.

– У време када се сумирају резултати рада у години на измаку, видимо да је рад Канцеларије умногоме помогао младим људима из нашег града. Због тога ће данас полазницима бесплатних едукација и курсева бити уручени сертификати и уверења. Показало се да постоји потреба да Канцеларија за младе организује обуке, пре свега када су у питању рачунари, али и по питању покретања сопственог бизниса, школи новинарства или страних језика. То су области за које су млади Београђани показали највеће интересовање, а град Београд ће сигурно наставити да пружа подршку младим људима како би завршетак њиховог школовања, али и прва радна искуства и прво запошљавање, били везани за њихов родни град – рекао је Никодијевић.

Према његовим речима, Град Београд је ове године обезбедио 200 места за стручно усавршавање помоћу пројекта „БГ пракса“. Студентима Универзитета у Београду, навео је Никодијевић, пружамо шансу да стекну прво радно искуство у оквиру Градске управе, односно Секретаријата, јавних предузећа или установа.

– Кроз програм „БГ праксе“ до сада је прошло више од 2.000 студената и будући да се пројекат показао одлично, сваке године се трудимо да обезбедимо још места у градским предузећима и установама, односно Градској управи. Младима је увек тешко да конкуришу за први посао јер је обично потребно радно искуство, које по правилу немају, али пројекти попут „БГ праксе“ решавају управо такве проблеме. Канцеларија за младе обавља и низ других активности, којима смо такође у потпуности задовољни. Пратећи те активности бићемо адекватна подршка раду Канцеларије, а покушаћемо и да повећавамо буџет за реализацију тих пројеката из године у годину. Позивам све младе људе да прате конкурсе које Канцеларија за младе расписује, места има довољно и људи који данас добијају сертификате су прави пример таквог приступа – закључио је Никодијевић.

Заменик директора Канцеларије за младе Немања Марковић честитао је полазницима курсева и едукација на стеченим сертификатима и позвао младе да се укључе у рад Канцеларије.

Школа рачунара – 133 младих је завршило је бесплатни двомесечни курс из „ХТМЛ&ЦСС“, „Адобе пхотосхоп“ и „Wордпресс“. Унапредили смо знање младих кроз неформалну едукацију на забаван и ефикасан начин, у пријатељској атмосфери, без пресије и у време када младима то одговара. Циљ овог пројекта је да се младим људима омогући да бесплатно похађају курс дигиталних канала комуникације, који је иначе, нажалост, прескуп за већину заинтересованих.
Пројекат САМ СВОЈ ГАЗДА – кроз овај пројекат 30 младих су били у могућности да науче све кораке у покретању сопственог бизниса од првих корака отварања сопствене фирме, преко израде бизнис плана, књиговодства, финансијског пословања маркетинга, завршног рачуна и пореских пријава. Након завршене обуке млади су стекли практична знања из свих пословних процеса у приватном сектору.
Школа новинарства – кроз школу новинарства 30 младих који се баве новинарством или су заинтересовани за исто научили су основе различитих стилова писања, врсте текстова, разлику између вести, саопштења и најава за медије као и основе креативног писања. Након завршене обуке млади полазници добили су могућност да кроз своје текстове боље афирмишу положај младих у друштву, повећају видљивост младих.
Школа језика за преводиоце – пројекат има за циљ повећање усклађености знања са језичким вештинама са посебним освртом на привредне секторе где је знање страног језика предуслов за грађење пословне каријере. 20 полазника је прошло обуку из области пословног руског и енглеског језика.

***

У првој половини године Канцеларија за младе је спровела следеће бесплатне едукације и курсеве:

БЕСПЛАТНА ШКОЛА СТРАНИХ ЈЕЗИКА
Канцеларија за младе сваке године реализује пројекат “Школа страних језика” и пружа могућност младима које недостатак финансијских средстава онемогућава похађање сличних школа.

У 2018. години курсеве за енглески, италијански и шпански језик, успешно је похађало укупно 120 полазника.

ЕДУКАЦИЈЕ ЗА МЛАДЕ
Канцеларија за младе Града Београда сваке године у средњим школама организује обуке вршњачких едукатора, који ће своја знања пренети својим друговима из разреда. Обука вршњачких едукатора се спроводи у оквиру три кампање:

Кампања „НЕ – говору мржње“ која за циљ има борбу против говора мржња, расизма и дискриминације у реалном и виртуелном свету, али и промоцију различитости, инклузију мањинских група и изградњу толерантног, отвореног и демократичног друштва,
Кампања „Родна равноправност” која има за циљ унапређење родне равноправности код младих.
Кампања ”Или возиш или пијеш” која за има унапређење безбедносне културе младих у саобраћају.

Извор: Канцеларија за младе града Београда

Leave a comment