Први национални фандрејзинг конгрес – FundCon, у организацији Омладинске престонице Европе Нови Сад 2019 свечано је отворен у суботу, 15. децембра, у згради Ректората у Новом Саду.

Идеја конгреса, кажу у ОПЕНСу, јесте да се у истој арени, на једнаким позицијама нађу пре свега представници омладинских и организација за младе, донатори, доносиоци одлука, приватне и друштвено одговорне компаније. Ово је прилика за умрежавање, али и стицање нових знања и вештина кроз низ тематских и инфо сесија, панеле, радионице, као и у оквиру излагачке зоне.

„Размишљали смо како то ми можемо да допринесемо и како огранизациони центар у Новом Саду може да буде још јачи. Дошли смо на идеју да повежемо организације са невладиним сектором и организације цивилног друштва из Новог Сада са различитим компанијама и донаторима који постоје у Србији. На данашњем конгресу ћемо имати учеснике из целе Србије. Циљ је да они који до сада нису користили услуге ових донатора, почну да размишљају у том правцу. Причаћемо о новим начинима фундрејзинга и самоодрживости организација,“ каже координаторка за програмске активности ОПЕНС-а, Александра Илијин.

 


Један од програмских циљева ОПЕНСа јесте оснаживање омладинских и организација за младе. У том смислу важно је умрежавање и са потенцијалним донаторима, као додатним изворима финансирања одрживих програма.

„Млади људи су одувек мењали свет. Потребно је да их људи разумеју, а ово је прилика и да им помогну. Треба да схватимо колико је битно подржати визију младих да би они свет учинили бољим. Смисао ове конференције је да покажемо младима да постоји неко ко ће изаћи у сусрет њиховим идејама и подржати их. Треба да да пустимо младе да преузму део одговорност, а град ће им изаћи у сусрет,“ објашњава председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.

Привреда је велики ослонац свим стубовима ОПЕНС програма, па је подршка дошла и од стране партнера и пријатеља ОПЕНС-а из Привредне коморе Војводине.

„Наша мисија је да младе што више укључимо у привреду и да њихове пројекте, зање и енергију имплементирамо у сва привредна збивања. Правимо доста скупова, предавања и едукација где присуствује много младих људи. У договору са ОПЕНС-ом а и мимо њега, трудимо се да направимо један одрживи амбијент где ће се млади увек питати и где ће бити добродошли. Циљ нам је да повећамо запоследност младих људи поготово у струци и да им омогућимо да нађу своје место у нашој привреди а не да одлазе у инострансво,“ каже директор Привредне коморе Војводине, Бошко Вучуревић.

Почетком ове године, ОПЕНС је потписао уговор са 42 омладинске организације у финансирању 46 пројеката на период од три године. Ово је била пилот година, а од јануара наредне године заиста ћемо видете све идеје спроведене у дело, поручују из ОПЕНСа.

 

Матеја Нинковић

Фотографије: Марија Ердељи

 

Leave a comment