Дочекујући годину у којој постаје омладинска престоница Европе, Нови Сад окупља уметнике из Пољске, САД, Русије, Кине, Словеније, Црне Горе, Босне и Херцеговине повезујући не само различите меридијане, већ и различите жанрове и локације.

„Дoчeк“ у Новом Саду

Кроз концепт интеркултуралности, спајајући делове елитне културе са популарном културом, Нови Сад повезује своје младе ствараоце са иностраним уметницима, развијајући локалну сцену као део припрема за 2021. годину када ће наш град постати Европска престоница културе.

После непревазиђеног „балканског шарлатана“ Мањифика који је обележио својом музиком и српску кинематографију, на Тргу слободе, др Неле Карајлић ће на  оригинално „надреалан“ начин дочекати Нову годину са Новосађанима. На сцени ће му се придружити и камерни оркестар Камерата Академика, првакиња Опере Српског народног позоришта Јелена Кончар као и  хор Академског културно-уметничког друштва „Соња Маринковић“.

„Поново у Новом саду после толико година, са старим добрим песмама са којима смо одрасли и публика и ја. У Новом Саду који се све више и више приближава оном што би требало да буде 2021. године – Европска престоница културе! Сарадња са гудачима узбуђење чини још већим. Прокрстарили смо кроз репертоар и чини ми се да смо на „почетку једног новог пријатељства”, узбуђено је говорио др Неле Карајлић на конференцији за медије одржаној поводом представљања целокупног програма првог новогодишњег славља које ће се одиграти 31. децембра у склопу концепта „Дoчeк“.

Виолончелиста камерног оркестра Камерата Академика Марко Милетић слаже се да се добра енергија између др Нелета Карајлића и камерног оркестра одмах осетила.

„Захвалио бих се Фондацији „Нови Сад 2021” зато што спаја врхунске уметнике и идеје, те на тај начин брише границе међу жанровима. Задовољство ми је што ћу наступити сад др Нелетом Карајлићем, човеком визионаром, глумцем, редитељем, музичарем, човеком уз чију музику сам одрастао. Изабрали смо врло харизматичну екипу људи која се сналази у свим жанровима. Мислим да ћемо да направимо један микс којим ћемо доказати да панк може бити врло квалитетан у комбинацији са класичном музиком. Боља комбинација за улазак у  2019. не постоји, журка ће бити врхунска“, додао је Милетић.

После поноћи за добру атмосферу биће задужен ди џеј двојац Филатов и Карас који освајају свет својим платинастим хитовима.

У склопу концепта „Дoчeк“ и сцена на којој ћемо гледати врсне уметнике на Тргу слободе биће посебна и другачија. Визуелни моменат употпуниће представници Факултета техничких наука, Академије уметности и ОПЕНС-а.

„Као и прошле године, амбиција концепта „Дoчeк“ је да помоћу различитих сценских средстава обједини концерте најављених извођача у јединствено аудио-визуелно искуство. Осим тога, ове године, наше решење биће инспирисано чињеницом да уласком у 2019. годину Нови Сад постаје Омладинска престоница Европе. Као део ауторског тима задуженог за сценски дизајн, задатак ће ми бити да покажем да је могуће овај догађај формирати као упечатљиво аудио-визуелно дело виђено савременим вредностима и естетиком“, рекла је Милица Стојшић, архитекта и дизајнер светла, асистент на одсеку за уметност и дизајн Департмана за архитектуру и урбанизам на Факултету техничких наука у Новом Саду.

Поред Трга слободе, програм ће се одвијати на још четири локације. На Тргу републике публика ће уживати уз бенд који је тренутно један од најпопуларнијих у нашој земљи „IrieFM“, а представиће се и победници ТAKT фестивала – акустичног композиторског такмичења које ће се у Новом Саду одржати 25. и 26. децембра, у организацији „Културанове“. Љубитељи џез правца имаће прилику да слушају Пјотра Дамасиевича, џез уметника који у наш град долази у склопу „Plants AiR“ („Уметник у гостима“) резиденцијалног програма Фондације „Нови Сад 2021“. Његов наступ симболично ће се одржати испред новоотворене културне станице Свилара.

Најмлађи Новосађани такође ће бити део великог концепта „Дoчeк 2019“. Програм за децу биће уприличен у првој статичној културној станици Еђшег. Малишани ће имати прилику да погледају мјузикл за децу „Бах језди на камили”, интернационале трупе који организује Фондација „Нови Сад 2021“ у сарадњи са ГИПАК академијом из САД чији је циљ професионално усавршавање младих уметника широм света. Традиционално, и бајковити Дунавски парк биће место дочека 2019. за најмлађе. Ово је истовремено и најава почетка године младих у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

За само две недеље, наш град постаће Омладинска престоница Европе, а како је Нови Сад у протеклих годину дана кроз разнолике програме приказао свој културни, друштвени, економски живот и понудио богате програме за младе, уласком у нову 2019. годину, српска Атина се дефинитивно може сврстати у велику европску породицу.

Програм за Дочек 7527. славићемо 13. јануара на више од 40 локација, у затвореним просторима. Два Дочека су будући термини свечаног отварања и затварања 2021. године, године у којој ће Нови Сад бити Европска престоница културе.

Leave a comment