Београд, 12. децембар 2018. године – Милица Сентић, Мирјана Љубојевић и Мирјана Ћук, три младе научнице из Србије, овогодишње су добитнице националних стипендија „За жене у науци“.

Градови кандидати
Прочитај ко је добитник стипендије!

Њихов изузетан научноистраживачки рад у областима хемије животне средине, хортикултуре и ботанике, награђен је стипендијама у вредности од по пет хиљада евра на церемонији одржаној у згради Владе Републике Србије.

Стипендије, које се ове године у нашој земљи додељују по осми пут, у партнерству Министарства за просвету, науку и технолошки развој, Националне комисије за Унеско и Лореала Балкан, намењене су реализацији значајних научних истраживања која ће бити спроведена у Србији.

Овогодишње добитнице стипендија су својим залагањем и досадашњим достигнућима већ привукле пажњу међународне и домаће стручне јавности, а резултати њихових истраживања су публиковани у врхунским научним часописима. Награђене су са више домаћих и страних награда и признања и активне су на пољу међународне сарадње.

Милица Сентић, доктор хемијских наука, научни сарадник на Институту за хемију, технологију и металургију Универзитета у Београду, стипендијом је награђена за пројекат „Иновативни приступ за деградацију токсина цијанобактерија, акутног екотоксиколошког проблема у воденим екосистемима у свету и у републици Србији“. Њен досадашњи научни рад обухвата области електрохемије, биоаналитичке хемије, напредних материјала и хемије животне средине.

Мирјана Љубојевић, доктор биотехничких наука, је доцент за ужу научну област Хортикултура и пејзажна архитектура на Пољопривредном факултету у Новом Саду, и награђена је за пројекат „Оплемењивање воћака на отпорност према патогенима у функцији одрживог и социо економског развоја“. Научно истраживачки рад обухвата оплемењивање хортикултурног биља од значаја за унапређење науке и струке, а усмерен је и на популаризацију урбаног баштованства и воћарства.

Мирјана Ћук је асистент на катедри за ботанику, на Департману за биологију и екологију Природно математичког факултета Универзитета у Новом Саду, где је уједно и на докторским студијама. Награђена је за пројекат „Статус и временска динамика флоре и вегетације Делиблатске пешчаре“, а њен научно истраживачки рад је усмерен на диверзитет флоре и вегетације, као и на факторе њиховог угрожавања и методе активне заштите.

Младе научнице стипендијама су награђене у склопу чувеног међународног програма Loreal-Unesko „За жене у науци“ (L´Oréal-UNESCO For Women in Science) који већ двадесет година награђује и промовише жене чија су изузетна достигнућа допринела научном напретку у целом свету. У Србији се у склопу ове иницијативе од 2010. године најбољим младим научницама додељују стипендије које представљају вид подршке њиховом даљем професионалном усавршавању и подстицаја да наставе да се баве науком у нашој земљи. Програм у Србији реализује се у партнерству Министарства за просвету, науку и технолошки развој, Националне комисије за сарадњу са UNESCO, и L’Oréala Balkan.

Од покретања програма до данас, на конкурсу за Националне стипендије „За жене у науци“ учествовало је више од 500 младих талентованих научница, а најбољима су, укључујући и овогодишње добитнице, додељене 23 стипендије чија укупна вредност прелази 13 милиона динара.

Почетак новог циклуса овог програма најављен је за 15. децембар, од када ће научнице у Србији моћи да конкуришу за стипендије за 2019. годину. За стипендије „За жене у науци“ могу да конкуришу научнице које се баве истраживањима у области природних наука, имају до 35 година и уписане су на докторске студије или су их већ завршиле. Детаљне информације о томе како се пријавити, укључујући пријавни формулар и општа правила конкурса за 2019. годину, могуће је наћи на интернет адреси.

Свету је потребна наука, а науци су потребне жене!

Leave a comment