18. Фестивал студентског филма одржаће се под слоганом СЛОБОДА од 21. до 23. децембра у згради Југословенске Кинотеке у Узун Мирковој 1. Гледаоци ће и ове године имати прилику да погледају филмска остварења студената највећих светских филмских академија.

Посети фестивал!

Филмови ће се такмичити у три категорије, за најбољи играни, документарни и анимирани.

Циљ Фестивала студентског филма је промоција стваралаштва младих филмских уметника из целог света, као и стварање платформе за размену искустава, идеја и знања . И ове године, фестивал се одржава уз подршку Министарства културе и информисања и Града Београда.

“Ове године фестивал, чији сам селектор, постаје пунолетан, пуни 18 година, улази у свет “одраслих”, свет неограничене слободе. За мене слобода има више значења. Вековима слобода је различито дефинисана. Нису сви увек имали право на слободу, а статус слободног односно не-слободног човека није могао да се бира, него је био додељен. Временом се схватање слободе променило, сада је слобода основ савременог друштва. Слобода се изражава слободом говора, избора и кретања. Такође, за мене, уметност је слобода, слобода изражавања и слобода мисли. Сматрам да је слобода уметности неопходна за постојање и опстанак једног друштва. То су ми били главни путокази током на основу којих сам формирао овогодишњу селекцију. ” рекао је овогодишњи селектор, редитељ Марко Новаковић.

Фестивал студентског филма је током протеклих 18 година приказао више од 1300 студентских филмова, угостио више од 500 младих аутора, велики број реномираних предавача и уприличио је бројне пратеће програме уз више од 30 хиљада посета фестивалским програмима.

Ове године, од 170 пристиглих, одабрано је 36 најбољих филмова са свих 6 континената.

Извор: ПорталМлади

Leave a comment