Удружење ОФФ Нови Сад које је током читаве 2018. приређивало пројекције теже доступних ауторских и независних филмова, сада организује Дане израелског филма у сарадњи са Амбасадом Изреала у Београду.

Посети биоскоп!

Иако су Дани израелског филма у Београду пракса већ годинама, новосадска публика није имала прилику да види најбоља остварења ове новије, али врло плодне кинематографије, па ће тако ови Дани израелског филма бити први у Новом Саду. У периоду од 12. до 14. децембра у салама биоскопа Arena Cineplex. биће приказано три успешна остварења израелске кинематографије.

Манифестацију ће отворити филм Завештање, а који се кроз истрагу младог историчара о Холокаусту претвара у прави трилер о питању идентитета. Међу приказаним филмовима биће и далеко најпознатија израелска комедија Посета оркестра која је године када је премијерно приказана на Канском филмском фестивалу тамо освојила и награду критике, док је на националном фестивалу у Израелу однела готово све награде, од глуме до монтаже. Поред овог култног остварења, биће приказан Без мотивације, црна комедија која осликава служење обавезног војног рока младих девојака. Кроз приче о војном року, тешкој историји јеврејског народа и односу и саживоту са људима муслиманске вере биће представљен живот у егзотичном и карактеристичном Израелу.
Из удружења ОФФ Нови Сад наводе да је велика част бити први који ће новосадској публици омогућити приближавање израелске филмске културе домаћој публици, као и да се надају да ће велика заинтересованост за Дане израелског филма дати простора да се наредне године они продуже на читаву недељу, какав је то случај у Београду.
Улазнице за филмове коштаће 250 динара и могу се купити на благајни биоскопа Arena Cineplex.

Leave a comment