Ревијални програм овогодишње недеље моде у Новом Саду свечано је завршен у недељу, 25. новембра . Посетиоци су имали прилике да присуствују ревијама креатора из Русије, Словеније и Србије. Модни комади истакнутог креатора, Игора Тодоровића, обележили су  завршницу вечери.

На самом почетку ревијалног дела публици се представила модна креаторка из Словеније, Сања Величковић. На њеним комадима, оштрог кроја и специфичних детаља, доминирала је окер жута боја у комбинацији са црном.

Школа дизајна из Русије, Art Future Desing School, и њихови студенти, новосадској поблици понудили су уметнички дојам моде. Њихови модели имали су мотиве геометријских облика на креацијама разних боја и величина.

Од цветних дезена до коже и џинса

Након првог ревијалног дела писту су заузеле креације српске креаторке Наташе Жупац. Пре доласка у Србију, Наташа је своју колекцију приказала и на Milano fashion week-у. Њене креације су, као што смо навикли, увек сведене и елегантне. Цветни, фолклорни дезени и комбинација топлих и хладних тонова је оно што је издвојило њене креације на самом затварању. Колекција носи назив Азбука, а инспирисана је мотивима нашег писма.

Након Наташиног представљања, други ревијални блок отворила је наша креаторка Марија Капларевић, испред свог бренда Makap. Њена колекција је нешто другачије од свега што је наша публика имала прилике да види до сада. Низ различитих кројева у савршеном складу детаља.

Модну писту је касније заузела креаторка Катарина Андрејић испред бренда Katy wish. Колекција којом је одабрала да се представи је углавном садржала комаде који су софистицирани и елегантни, на чему се иначе базира Катаринин рад.

Бата Спасојевић, креатор са наших простора, представио је специфичну мушко-женску колекцију. Његове креације одисале су underground духом, боје које су доминирале претежно црна и црвена у комбинацији са материјалима, кожом и џинсом. Ревијални део испратио је и музичар Војке Ђанс.

КADET, модни бренд основан 2013. године, базира се на елегантној естетици која се меша са уникатним и сведеним. Такав дојам оставила је и њихова колекција. Земљани тонови строгог кроја и иновативних дезена освежили су вече.

Женска колекција Игора Тодоровића

Додатном гламуру и сјају допринела је ревија Игора Тодоровића. Овога пута, Игор је приказао своју женску колекцију. Креације се базирају на елеганцији која се истицала разноврсним и упечатљивим кројем као и цветним украсима.

Игор је за Омладинске новине поделио утиске са завршне вечери једанаестог по реду Serbia fashion week-а.

Мода је одувек била култура и уметност, а то је остала и до данас. Она осликава, усмерава и део је културног миљеа. Данас се дешава то да је мода прешла на ти са својом публиком па комуницира путем догађаја попут овог. Рецимо да су ревије можда највећи невербални манифест. Због тога ћу одувек бити део прича попут ове ваше, овде у Новом Саду. Сматрам да смо напокон створили публику која то поштује и разуме.

За сам крај вечери публици се обратила Светлана Хорват, Челница Националне коморе за моду Србије. Светлана је изразила захвалност свим партнерима, волонтерима и свом професионалном тиму и поручила да ће својим залагањем настојати да недеља моде у Новом Саду буде сваки следећи пут све већа.

Ивана Кордић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment