У хотелу Метропол 20. новембра одржан је четврти по реду Самит младих у организацији Канцеларије за младе Града Београда. Млади од 15 до 30 година имали су прилику да учествују на панелима и да чују предавања на теме које су блиске њима.

Градови кандидати
Одржан Самит младих!

Један од одржаних панела био је на тему електронских спортова који представљају облик такмичења који се одвијају путем електронских система, нарочито видео игара. Сама тема се, тачније, односила на то, као што је један од самих панелиста навео, како од спортске приче направити бизнис причу. Учесници овог панела били су представници еСпорт организација; Михаило Михаиловић и Ђорђе Тимотијевић испред ФНТИЦа, Михајло Џарил испред Фортуна еСпортса, Миња Кефер испред Пеак еСпортса и Бошко Ђорђевић испред Games.con-а, уједно и највећег фестивала игара и поп културе у региону.
Модератор програма Ђорђе Ђурђев, који је и сам професионални гејмер, започео је дискусију освртом на прошлост и на саме почетке гејминга у свету, па и у Србији. Пионир еспорта у Србији, Бошко Ђорђевић описао је како је то изгледало крајем деведесетих, када су једноставне игрице почеле да повезују хиљаде људи широм света.
Садашњу ситуацију описао је Михајло Џарил и говорио о изградњи система гејминг фестивала на крилима популарности. Истакнуто је да је током 2010-те, популарност и раст еСпортова огромна, стварањем великог раста како гледаности тако и новчане награде, док је у Србији своју највећу популарност досегла у последње 3 године.
Организација FNTIC поред тога што покрива 12 тимова, производи хардвере, креира одећу за гејмере и организује догађаје. Ђорђе Тимотијевић и Михаило Михаиловић тиме су скренули пажњу на свеобухватност еСпорт организација које се не баве само развијањем талента играча.
Миња Кефер изнео је своје искуство са Peak eSportsom, нагласивши да су све организације до пре 3 године биле без финансијске подршке државе, те да су трагали за спонзорима. Истакао је како за сваку организацију треба да буде од велике важности да нађе начин да обичним људима приближи саму тематику. Зато мора постојати јасан циљ и људи који ће радити на развијању идеја, а самим тим они полако освајају тржиште, приближавајући се кориснику.

На крају излагања, панелисти су били расположени да одговарају на питања учесника, која су се углавном односила на корелацију између даљег развијања овог спорта у Србији и у свету.

Извор: Канцеларија за младе града Београда

Leave a comment