Филмски караван Ухвати филм наставља своје путовање!

Прва станица је Ковин! Избор филмова са овогодишњег Фестивала Ухвати филм биће приказани у уторак, 20. новембра од 12 часова у Биоскопу Центра за културу Ковин.

Ухвати филм! Караван креће!

Караван ће затим посетити Врбас. Пројекције се одржавају у четвртак 22. новембра од 18 часова у просторијама сале друге Месне заједнице Врбас (Саве Ковачевића 94, код Дома пензионера). Караван у Врбасу гостује на иницијативу Удружења грађана Хармонија, у сарадњи са Друштвом инвалида Врбаса и Канцеларијом за младе Врбас.

Наредна станица је и Лозница. Од 13 часова, 29. новембра у просторијама Канцеларије за младе града Лознице, одржаће се још једна у низу пројекција Ухвати филм филмова.

Сви приказани филмови обрађују тему инвалидности, али и приче о љубави, породици, уметности, пријатељству, остварењу снова и превазилажењу препрека, а након пројекција биће одржана дискусија о стеротипима из филмова. Пројекције су бесплатне.

Међународни филмски фестивал Ухвати филм одржава се од 2003. у Новом Саду и обухвата пројекције филмова и пратећи програм на тему инвалидности. Ове године, током седам фестивалских дана, приказано је укупно 36 филмова из 22 земље света. Најбољи од њих биће приказани у градовима широм Србије у оквиру филмских каравана.

Филмски фестивал Ухвати филм једини је регионални фестивал са тематиком инвалидности. Своје издање има и у Ријеци, Бањалуци, ускоро и у Котору, са јединственим циљем: информисања јавности о животу, активностима, правима и достигнућима особа са инвалидитетом, чиме се утиче на промене у ставовима људи у вези са особама са инвалидитетом, боље разумевање и прихватање различитости, те стварање услова за већу видљивост и укључивање особа са инвалидитетом у све сфере друштвеног живота.
Овогодишњи Фестивал и караване, које организује КАО Парнас, подржало је Министарство културе Републике Србије, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и ЕРСТЕ банка.

Leave a comment