Пројекцијом филма С љубављу, Сесил, редитељке Лисе Имордино Вриланд, синоћ је свечано затворен 14. Филмски фестивал Слободна зона у Дворани Културног центра Београда.

Тим Слободне зоне

Премијерно приказан филм, С љубављу, Сесил, прати причу енглеског фотографа, писца, сликара, костимографа и сценографа Сесила Битона који је оставио неизбрисив траг у савременој култури.

Награђени филмови

Директор фестивала, Рајко Петровић, заједно с тимом и волонтерима захвалио се љубитељима филма, а одлуком чланова жирија проглашени су победници 14. Слободне зоне.

Током фестивала публика је имала могућност да учествује у оцењивању филмова те је за награду публике проглашен филм Ћутање других.

Награду за најбољи филм у међународној селекцији освојио је филм Укус цемента редитеља Зиада Калтхума.

У врло јакој конкуренцији, одлучили смо се да награда за најбољи филм, са најбољим ангажманом, припадне остварењу које на врло паметан начин проматра рат и избеглице, из перспективе грађевинских радника у Бејруту. Ово је филм запањујуће визуелне нарације и снажног наратива, који проблематици приче дају посебну естетичност. Разлика у односу на друге филмове из компетиције јесте у томе што нешто што је ужасавајуће изгледа другачије, позивајући нас истовремено да изнова преиспитујемо садржај филма и да се вежемо за ликове који чине фокус приче”, наведено је у образложењу жирија.

Филм Милка Лазарова, Агадобио је награду за најбољи филм у регионалној селекцији, у оквиру које је додељено и посебно признање редитељу Небојши Слијепчевићу за документарни филм Србенка.

Часна реч изабран је за најбољи филм од стране средњошколског жирија.

Награда за људска права припала је остварењу Швајцарац Крис.

О фестивалу

На овогодишњем репертоару Слободне зоне у Београду, Новом Саду и Нишу нашло се преко 50 ангажованих играних и документарних филмова приказиваних у 10 биоскопских сала. Обухваћене су теме које се тичу свакодневице, реалности, које задиру дубоко, са сврхом промовисања, промишљања и разумевања актуелних друштвених појава и проблема у свету.

Филмови Кривица, Путинови сведоци, Бергман: година живота и Три лица посебно су обележили фестивал и биће поново приказани у уторак, 13. новембра, у Дворани Културног центра Београда.

Текст и фото: Марија Тењовић

Leave a comment