Амит Офир из Израела за себе каже да је “авантуриста и светски путник” и управо то је његов посао! Путује светом и снима репортаже о свакој земљи коју посети, а утиске преноси и у својим књигама (“Путујте у свет и зарадите новац”, “24/8 – Тајна мега ефективности”, “Шаптачи”,…)

Након Шведске, Грчке, САД-а, Јужне Африке, Малте, Исланда и многих других земаља, на његовом списку се нашла и Западна Србија и тако је овог лета први пут посетио нашу земљу, јео кајмак и ћевапе и обишао прелепа и мало истражена места за која тврди да би привукле туристе из целог света, само ако би се више промовисале њихове лепоте.

Како си се одлучио за Србију?

Нисам бирао Србију, Србија је изабрала нас. Одлучио сам се за овај пут у  последњем моменту и тако смо се придружили породичном путовању кроз западну Србију коју је водила једна локална туристичка агенција. Били смо доста на планинама и путовали дуж реке Дрине.

Шта си чуо о нашој земљи пре него што си дошао?

Раније нисам знао много о вашој земљи. Нисам имао времена за претрагу и нисам желео да дођем са предрасудама. Знао сам само да је била у рату дуго времена, а сада се опоравља и требало би да има добар дивљи животињски свет и туристичке атракције.

А какви су ти утисци након што си је посетио?

Србија је јединствено место које има много тога да понуди. Западна Србија има дивне видиковце, сјајну храну и љупке људе. Област је аутентична и не чини се врло туристичким местом. Људи који путују светом и траже нова, “неоткривена” места, сигурно би волели да дођу и посете овај крај. Лично, волео бих да поново дођем и посетим друге делове Србије и поделим своје искуство са сународницима и људима из остатка света.

Аутор: Гил Лупо

Споменуо си да Западна Србија има сјајну храну. Шта ти се из наше кухиње највише допало?

Јели смо много планинске хране, укључујући кајмак сир који ми се много допао, као и разноликост меса, кобасица, риба и других јединствених јела са вашег подручја. Свидела ми се храна. Потпуно је другачија од онога што имамо у Израелу, али то је управо оно што тражите када путујете на различита места. Никада не желим да једем исту храну као ону коју једем код куће. Када путујем желим да пробам нешто ново.

Постоје ли неке сличности између Израела и Србије?

Србија је она врста места које желите да посетите више пута, јер има толико ствари које можете да радите и откријете. Подсећа ме је пуно на Израел, нарочито људи који су гостољубиви и топли. И обе земље пате због погрешне слике коју свет има о нама. Мислим да је Србија невероватна земља и желео бих да помогнем да се та лоша слика коју свет има о вашој земљи промени.

Амит намерава да настави да промовише Србију у Израелу и шире. Подржите његове планове тако што ћете погледати видео са његовог путовања који је објавио на свом Јутјуб каналу. Осим тога можете погледати репортаже и са других његових путовања. Уживајте!

 

Текст: Јелена Врцељ

Фотографије и видео: Гил Лупо

Leave a comment