У Лондону, на Међународном архитектонском фестивалу „FabFest ‘18” који окупља велики број креативних дизајнера из читавог света, тим студената треће године Департмана за архитектуру и урбанизам освојио је прву награду за најбољи дизајн павиљона у категорији „Архитектура“.

Браво студенти архитектуре!

У конкуренцији од више од 30 изабраних радова из 12 земаља целог света (САД, Швајцарска, Велика Британија, Индија, Италија, Турска, итд.) шест студенткиња ФТН-а: Емеше Б. Варга, Радмила Ђурашиновић, Ксенија Мартић, Јелена Вујовић, Ивана Беатовић и Теодора Николић, под менторством асистента Марка Вучића са Катедре за теорије и интерпретације простора у архитектури и урбанизму, реализовало је најбоље решење из области дигиталне фабрикације примењене на архитектуру. Павиљон који је креирао наш тим изазвао је велику пажњу, како организатора и учесника Фестивала, тако и великог броја његових посетилаца.

Победничко решење резултат је научно-истраживачког рада студенткиње Емеше Варге и асистента Марка Вучића који су испитивали тзв. лаке самостојеће љуске/павиљоне и начине на које их је потребно обликовати тако да имају што мању дебљину а да, у исто време премосте велике распоне. Учешће на Конкурсу FabFest-a омогућило им је да своју идеју, која је до тада егзистирала у дигиталној форми и у форми макете, реализују у размери 1:1 и на тај начин провере да ли заиста функционише.

На овом фестивалу, традиционално се сва решења израђују од рециклираних материјала који су коришћени претходних година, а као највећи изазов током свог боравка у Лондону аутори наводе напоран рад на изради павиљона који је непрекидно трајао пет дана. Као највећу предност учешћа на „FabFestu„ истичу прилику да фабрикују своју идеју и представе је великом броју људи као и да обнове постојеће и створе нове професионалне контакте.

Фестивал FabFest је једнонедељни догађај који организује трећу годину за редом Факултет за архитектуру и грађену средину Универзитета у Вестминстеру (Лондон, Енглеска) на тему „Дигитална фабрикација и параметарско моделовање”. Ове године у оквиру Фестивала изложено је укупно преко 80 павиљона и инсталација а поред ФТН-а неки од учесника били су и The City University of New York, University of Hong Kong, Royal College of Art, University of Bologna, ETH Zürich, итд.

 

Leave a comment