Новосадски џез фестивал слави свој 20. рођендан и ове године ће се главни део програма одржати од 15. до 17. новембра у Српском народном позоришту.

Прво фестивалско вече наступиће Маша Гарибиан, пијанисткиња и певачица у свом трио саставу, чувена по извођењу модерног џеза у комбинацији са јерменском музиком са призвуком фолка. Њена музика је мистериозан спој Париза, Јеревана и Њујорка.

Исто вече настпиће и чувени амерички мулти-инструменталист (флаута, саксофон, кларинет и пиколо) Стив Вилсон у свом саставу Стив Вилсон & Вилсонианс Греин. Интерсантан податак је да је овај музичар у мају 2007. наступао као солиста за краљицу Елизабету II и принца Филпа.

Из Аустрије долази Јулиа Зидл у свом трио саставу, а звук џеза који ствара се описује као необичан спој маштовитости, самоуверености и слободе израза.

Друге вече фестивала наступају Амбасадори Беркли Глобал Џез Институт (БГЈИ), на челу са генералним директором и саксофонистом Марком Пињатором. БГЈИ се издваја по свом интернационалном карактеру, а његови полазници долазе из целог света.

Џеф Теин Вотс, познати пенсилванијски џез бубњар наступиће у свом квартету, а Шалош, израелски трио донеће необичан спој џеза и електронске музике.

Субота је резервисана за Џамбо Биг Бенд, односно за три велика орксетра: Биг Бенд РТВ СЛО, Џез Оркестар ХРТ и Биг Бенд РТС. Поред овог грандиозног оркестра наступа и Шејмус Блек, канадски саксофониста и композитор савременог џеза. Његова музика је позната по својој софистицираности, смелим импровизацијама и “чистом прелазу”.

Улазнице су у продаји у Српском народном позоришту и цена за једно концертно вече износи 900,00 динара.

Цена комплета улазница за све три вечери износи 2.400,00 динара.

 

Цео програм фестивала можете погледати ОВДЕ.

 

Тања Савовић

Leave a comment