Центар за сценски дизајн, архитектуру и технологију – ОИСТАТ Центар за Србију, Нови Сад и Музеј примењене уметности Београд, као организатори расписују јавни конкурс за учешће у студентској секцији националног наступа Србије на Прашком квадријеналу сценског дизајна и сценског простора 2019. године.

Конкуриши!

Прашко квадријенале сценског дизајна и сценског простора најзначајнија је светска манифестација посвећена сценској уметности. Основана 1967. године, ова манифестација данас представља широку платформу за истраживање различитих области сценског стваралаштва – од артикулације физичког простора за игру и дизајна декора, костима, звука и светла у позоришту, преко уметничких и кустоских пракси иницираних укрштањем и преклапањем архитектуре, сценских и визуелних уметности, до сите-специфиц пројеката и употребе простора савременог града као позорнице.

Прашко квадријенале сценског дизајна и сценског простора 2019. биће одржано од 6. до 16. јуна 2019. године.

Тема наступа за Студентску секцију за наступ Републике Србије на Прашком квадријеналу сценског дизајна и сценског простора 2019. године је Само(из)градња.
Осим на Само(из)градњу као контекст, наступ Србије ослоњен је и на концепт Квадријенала који акценат ставља на оне ауторске приступе који сценски дизајн развијају као снажни саставни део укупне уметничке идеје, а не као подређену или пратећу дисциплину. У том смислу, наступ Србије посвећен је идентификацији, мапирању и представљању аутора, догађаја, манифестација и институција који у свом раду негују овакав приступ сценском дизајну и сценском простору.

Просторни концепт Квадријенала у категорији Студентске поставке заснован је на идеји креирања сценографског пејзажа у коме нема граница између поставки, тј. у коме изложбени зидови не деле територије, земље, или нације, подсећајући на то да је позориште пре свега уметност заједничког рада свих учесника у процесу настанка позоришне представе.

Право учешћа и пријава

Право учешћа у првом кругу конкурса имају студенти (појединци) свих факултета, академија и високих школа, независно од врсте студијског програма и нивоа студирања, који желе да изразе свој стваралачки однос према теми Квадријенала и теми националног наступа, кроз сложен процес заједничког стварања новог уметничког дела у домену сценског дизајна.

Рок за предају конкурсних радова је: понедељак, 12. новембар 2018. године, до 12.00 сати.

Пријаве и радови који буду стигли након прописаног рока неће бити узети у разматрање.

Пријаву на конкурс треба послати електронском поштом, у телу мејла, на адресу pq.studentska@uns.ac.rs, са назнаком „Пријава на конкурс – студентска секција“.

Конкурсни материјал за учешће у студентској секцији Прашког квадријенала могуће је преузети са сајта Центра за сценски дизајн, архитектуру и технологију.

Извор:Najstudent.com

 

 

Leave a comment