Триологија Миленијум је оставила велики траг не само у књижевности, већ и на филмском платну.

Триологија Миленијум

Иако се Стиг Лашон бавио изузетно озбиљним питањима, ипак је на неки начин морао да испољи и своју креативност. Лашон је био инспирисан Пипи Дугом Чарапом, као извесним антихеројем, која је, веровали или не, била идеја за лик Лизбет Саландер. Наиме, Лизбет Саландер је по Лашону модеран антихерој, Пипи Дуга Чарапа у савременом свету. Са настанком њеног лика, јавила се и идеја о широј причи, која ће касније прерасти у триологију.

Његова идеја попримила je крими ноту, пре свега јер се у свом новинарском позиву сусретао са сличним темама. Желео је да искаже све мрачне стране модерног друштва.

Своје дело писао је углавном ноћу, уживајући само у кафи и цигарeтама.

Стиг Лашон

Стиг је рођен 1954. године, на северу Шведске. Овај крај је у том периоду био изузетно сиромашан. Његови родитељи су радили у топионици гвожђа, јединој индустрији која је нудила посао у овом пределу. У потрази за бољом будућношћу родитељи су се преселили у Стокхолм, док је Стиг остао код бабе и деде на фарми.

Након неколико напорних година, преселио се с родитељима и млађим братим, у студентски град Умео. Овде је развио своју страст ка писању. Родитељи су му обезбедили простор у подруму куће како би писао неометано, пошто није устајао све док посао не би био завшен.

Средином седамдесетих се заједно са својом изабраницом преселио у Стокхолм, где је радио напорно како би постао новинар. Иако никада није студирао новинарство, његов напоран рад се исплатио. Специјализовао се за области неонацизма и расизма, основао је свој часопис и постао је познати новинар и предавач.

лизбет саландер триологија миленијум

Лизбет Саландер у савременом свету

Први део триологије, Мушкарци који мрзе жене, публикован је 2005. године, годину дана након пишчеве писца. У наредне две године издата су и друга два дела Девојка која се играла ватром и Кула од карата. Триологија је постигла невероватан успех, књиге су продаване у великом броју примерака, а Стиг Лашон је постао први писац који је преко сајта Amazon продао преко милион електронских примерака књиге.

Како су књиге постигле невероватан успех, било је неминовно да ћемо гледати Лизбет Саландер на филмском платну. У шведској продукцији снимљена су сва три дела филма, док је у Америци направљен римејк само првог дела.

Када једно дело постигне овакав успех, публика се увек подели у два табора – они који су за и против. За многе је ово једно од најбољих остварења 21. века, док му други проналазе многе мане.

https://www.youtube.com/watch?v=SmqpA_ckFcw

Читати или гледати?

Једно је сасвим извесно, Лизбет Саландер вас неће оставити равнодушнима. Стиг Лашон је створио лик који ћете пратити са нестрпљењем и неизвесношћу до самог краја.

Уколико сте као мали волели детективске приче, Триологија Миленијум је идеална за вас. Књиге се уздвајају по томе што на известан начин захтевају и учешће читаоца – морате пратити трагове како бисте на крају решили мистерију. Уколико пак нисте љубитељи књига, ту су увек филмови. Можете чак и упоредити радњу између холивудског и шведског остварења.

 

ОВДЕ прочитајте о књигама Сиднија Шелдона, а о остварењима Елене Феранте такође можете пронаћи више на нашем сајту.

 

Адријана Турајлић

Фотографија: stieglarssonfoundation.se, venetianvase.co.uk, goodereader.cоm

Leave a comment