Завршено Кратко, али слатко издање Филмског фронта!

Завршено Кратко, али слатко издање Филмског фронта!
Пред пуном биоскопском салом Културног центра Нови Сад, синоћ је затворено шестнаесто издање Међународног фестивала краткометражног филма Филмски Фронт доделом награда у званичним фестивалским селекцијама.

Крај издања Филмског фронта!

Награду за најбољи филм у селекцији Србија/регион освојио је филму „Пелоид“ Бојана Стијовића. У оцени стручног жирија, који су чинили Ана Недељковић, редитељка, Иван Велисављевић, драматург и Јосип Лукић, редитељ, стоји да је реч о духовитом филму, у ком се огледа стилска уједначеност и драматургија која држи гледаоце у неизвесности до последње сцене.
Победник друге званичне селекције – Међународна селекција, у којој публика бира најбољи филм јесте May Day (2017) белгијиских аутора Оливера Магиса и Федерика Де була.
„Сваке године растемо. Пуна сала и оборени рекорди када је реч о броју пријављених филмова сведоче о томе. Нажалост, ове године Филмски фронт једини је такав филмски фестивал у Новом Саду, граду који воли ову уметност. Због тога смо ове године, поред званичних фестивалских селекција, доста пажње посветили и пратећем програму Фестивала. Радимо са средњошколцима па смо тако организовали радионице за писање филмских критика, у програм смо уврстили и документарне филмове и матине филмова за децу, а решили смо да одемо и корак даље и отворимо конкурс за ауторе анимација, презентација, анимираних гифова, анимираних елемената и свих осталих радова који спадају у нову категорију – ГраМоФронт,“ објашњава директорка Фестивала, Нина Латиновић.
Осим званичних селекција, синоћ је приказан документарни филм „Мајчи”, Јосипа Лукића, један од филмова који је ове године подигао највише прашине у читавом региону.
„Заправо је, то је један велики експеримент, јер се ради само о неком блебетању, разговарању. Имао сам неки концепт у глави и довољан број година животног искуства да би могао то –живот моје мајке- претворити у гледљив филм. Да то протече. Имао сам неке режијске концепте у глави али једноставно не можете утицати колико ће то бити занимљиво, како ће вам саговорник у документарном филму реагирати. Пуно се ствари споји, па се зато филм сматра уметношћу,“ објашњава редитељ, Јосип Лукић.

Током рекордна четири дана фестивала у биоскопској сали Културног центра Новог Сада приказано је преко четрдесет краткометражних филмова подељених у две такмичарске селекције, а поред главног програма, Фестивал је дефинитивно обележила огромна посећеност пратећег програма који је ове године садржао и ДокуФронт, матине за најмлађе – Фронтић, селекцију Хорор филмова, радионице филмске критике за средњошколце али и дружења ван биоскопске сале! Већ 16 година, реч је о фестивалу који негује искрену љубав према ауторском изразу.

Коментари

Leave a reply