Трудили смо се да све прикажемо што реалније, цензура није долазила у обзир,” речи су редитеља Милоша Аврамовића. Филм Јужни ветар напунио биоскопске сале широм Србије.

Јужни ветар

У четвртак, 25. октобра, дуго очекивани Јужни ветар премијерно је приказан и у Арени Синеплекс у Новом Саду. О квалитету филма говори и чињеница да кадрове деле наши најбољи глумци, а крими прича је, како се чини, једнако добро прошла и код млађе и код старије публике. Наглашени су српски хумор и темперамент, добро представљен улични живот и крвави односи између криминалних банди. Низ експлицитних сцена, по мишљењу редитеља, само говоре о томе да смо дорасли светском начину интерпретације.

Ми још од ратног периода живимо у једном растављеном систему и још увек не успевамо да се саставимо. Корупција и криминал нису нешто што се дешава само код нас, у нашем случају то је само много више изражено. О томе и те како треба говорити без устручавања.

Инспирација

Аврамовић сматра да се наше породице рађају у лошим економско-политичким околностима већ дуги низ година.

Мислим да финансијски моменат игра велику улогу, он утиче на то да се појединац удаљава од породице. О том удаљавању од породице и проналажењу нове на мрачним улицама  града управо говори овај филм. 

Јужни ветар

Милош Биковић о Петру Марашу

“Јужни ветар” представља Милоша Биковића у неком новом светлу. Он по први пут у каријери тумачи улогу криминалца, припадника аутомобилске београдске мафије.

Најтеже ми је било изградити у својој глави психолошки портрет лика, разумети његов доживљај света. На крају  крајева, ово и није баш нешто што би мени дали на прву лопту да играм. Што се тиче каскадерских сцена и босоногог трчања по Београду, то је било нешто што бих радо пробао и да није филма.

За Омладинске новине Биковић је изјавио како млади никако не би требало да се угледају на Петра Мараша.

Мој лик је пошао лакшим животним путем, ту су опет истрајност и одговорност за поступке од којих на крају не бежи. Ја се надам да ће се млади угледати више на глумце, а не јунаке које они тумаче. (смех)

 Јужни ветар

Лука Грбић, најмлађи члан глумачке екипе

Лука игра улогу млађег брата Петра Мараша. Из угла седамнаестогодишњака објаснио је  у чему је важност овог филма за млађу публику.

Нестабилна породица доводи младе у проблем, а до нестабилних породица долази када је држава нестабилна.То је оно што много млађих не схвата, а управо овај филм објашњава.

Грбић још додаје и да ова тематика младима треба да пружи узбуђење, квалитетну причу која представља младог криминалца који, представљен као негативац, поседује квалитетне и исправне ставове.

Ускоро и серија

Публику у будућности очекује и наставак ове приче. Редитељ Милан Аврамовић најавио је серију од десет епизода која ће у потпуности да прати радњу филма. Почетак снимања најављен је за март следеће године.

 

Ивана Кордић

Фотографија: Марија Ердељи

 

Leave a comment