За нека од ових имена места ћеш рећи да су измишљена, али веруј нам – то је њихов званичан назив!

Бингула, Уб, Горње и Доње Бријање, Шуљм и листа тако иде у недоглед. Ако се питаш шта су ове речи, открићемо ти да се ради о називима места у Србији! Ипак, Омладинске новине су одабрале топ 5 најсмешнијих топонима.

Није шала, назив је прави!

Многи топоними су под утицајем мењања језика дали нешто другачије облике назива места. Имена латинског порекла, на пример Сирмиум, даје данашњу Сремску Митровицу. Или Улпијана, данас је Липљан. А одакле потичу необична и смешна имена места у Србији данас?

Почињемо од 5. места…

  1. Висибаба, село близу Пожеге

Село је значајно због бројних античких локалитета која се у њему налазе,од којих су нека, нажалост, још увек неистражена. Сматра се да је назив потекао од великог броја висибаба које су красиле место, али је то и даље нагађање. Данас је село познато по модерном чувању крава уз помоћ савремене технологије.

Уместо цвећа, наше наредно место красе потоци – бар тако кажу!

  1. Врмџа, село у Источној Србији, три колометра од Сокобање

Сматра се да топоним овог места потиче од речи „врмџорити“ што означава жуборење потока и извора, значи „да је место богато водом“. Старији људи и данас говоре да треба наврнути воду у башту и да је из облака врнула киша. Ово месташце од око 800 становника живи од туризма и пољопривреде. Село је познато по еколошком приступу природи која га окружује, те је често избор оних који тамо одлазе првенствено ради здравља и опуштања. Можеш помагати у сеоским пословима, ићи на језеро или се пењати на планину Ртањ. Само одабери!

Сисевац, место за одмор и опуштање у природи!

Сисоје је битан фактор за 3. место – не, није реч о ономе о чему си прво помислио

  1. Сисевац, насеље на око 30 километара од Параћина, на обали реке Црнице и у котлини Кучајских планина

Налази се на надморској висини од 360 метара, а име је потекло од монаха Сисоја, којем је још у 15. веку изграђен манастир у селу. Иако је објашњење топонима сасвим логично, не можемо изговарајући име да не помислимо на један део женског тела и због тога се насмејемо. Насеље се данас не може назвати заправо селом јер по попису из 2002. године оно има само 18 становника. Иначе је насеље данас познато по базену са лековитом термалном водом и спортским теренима.

Базен са лековитом водом привлачи туристе током сунчаних дана

А близу Београда – узгој стоке     

  1. Свињарево, у близини Београда

Село има око 170 становника, који се претежно баве узгојем стоке. Отуда и веровање да је њихова делатност којом се баве од давнина одредила назив места у којем живе.

Занимање становника је одредило име села!

Ииии, победник јееее….

  1. Смрдићи, недалеко од Житорађе

Победник данашње топ листе је село Смрдићи. Постоје две приче о топониму овог места. Једна је да је у њему било много извора који нису баш пријатно мирисали и зато је место названо Смрдићи још у доба Турака. Друга прича је да се десио један велики помор коња од којег је цело село заударало и тако зарадило свој назив. У Смрдићу данас има тек око 300 становника којима није било мило да изговарају име свога села те су извојевали победу за измену топонима места у којем живе. Данас се оно назив једноставно и много лепше – Извор.

 

Текст: Јелена Врцељ

Фотографије: anta019.blogspot.rs, www.panoramio, unsplash.com

Leave a comment