У време када је изграђена била је највелелепнија кућа у граду. Уздиже се на обали мора и окренута је ка једној од најпознатијих црква у овој малој земљи. На које место мислимо?

   Палата Бујовић, Пераст

Палата Бујовић, у којој је данас смештен Музеј града Пераста, изграђена је у 17. веку. За њену конструкцију био је задужен венецијански архитекта Ђовани Баптиста Фонте. У себи, ова палата крије блага која су вековима сакупљали најистакнутије пераштанске породице.

 Збирке се деле на поморску, етнографску и историјско-уметничку и броје око 2000 предмета. Највећи број експоната датира из 17. и 18. века, када је Пераст био под Млетачком влашћу, али је ипак уживао одређену аутономију – започиње причу Јелена Чечур, водич у Музеју.

Венецијански мачеви типа скијавоне, 17. и 18. век

Сваки спрат чува своје благо

– У приземљу се налазе поморски предмети, компаси, макете бродова, преко којих се посетилац може упознати са развојем наутике на овом поднебљу. Део колекције чине и сабље и остало оружје од којих је свако украшено на посебан начин, у зависности од тога у којем добу је стваран. Најдрагоценији предмет збирке је Перашки мач, који подсећа на славну победу становника Пераста над Турцима 15. маја 1654. године – каже Јелена и додаје да je поред оружја изложена и традиционална мушка ношња која се од ношње момака из Котора разликује само – по боји лептир машне.

Традиционална мушка ношња Пераштана

Улазимо у најлепшу просторију у палати

Пењући се на спрат прелази се у историјско-уметнички део који садржи портрете истакнутих Пераштана, слике застава и грбова 12 пераштанских породица. Улази се у највећу просторију палате, велики салон са чијег се балкона пружа поглед на море и острва Госпа од Шкрпјела и Свети Ђорђе. Данас у овом салону у сваком од ћошкова стоји намештај, портрети и украсни предмети сваке од четири најистакнутије породице у Перасту. Ту се налази и један од ретких аутопортрета познатог сликара Трипа Кокоље који је заслужан за осликавање Госпе од Шкрпјела и многих палата и цркава како у Перасту, тако и у свету.

Намештај се налази у сваком ћошку простране некадашње дневне собе

– Музеј у себи чува сва важна документа која су потписивана током историје Пераста.  Један од њих је Повеља о унапређењу Параштатнина Матије Змајевица у капетана комодора Руске морнарице током владавине Петра Великог – прича водич и додаје да су Пераштани изузетно поносни на своје славне и учене претке.

Други спрат је испуњен накитом, ордењем, украсним мушким и женским предметима, а најзначајнији кутак је меморијални део посвећен породици Висковић, који садржи библиотеку, портрете, намештај и многе друге предмете предмете који су припадали овој породици.

Посуђе је један део колеције на другом спрату

Увери се својим очима

О свему овоме није довољно само читати, мораш видети својим очима и уверити се у благо ове прелепе палате и овог малог места богатог историјом.

 

Текст: Јелена Врцељ

Фотографије: Јелена Врцељ, www.bokanews.me, viajararatos.blogspot.com

Leave a comment