Нови почетак. Како само то добро звучи. Добили сте прилику да кренете изнова, исправите све грешке и чините само исправне ствари. Ни не слутите колики сте срећници. Сваки дан који осване је прилика за нови почетак. Важно је пустити оно што је било у прошлости и посветити се ономе што нас чека у скоријој или даљој будућности. Можда не можете све променити одмах, али крените од малих ствари.

pocetak-2

За почетак, окружите се људима који су једнако позитивни као и ви. Зачудићете се колико позитивно окружење доприноси задовољству, срећи и спокоју. Изузетно је важно да покрај себе имате људе који се радују вашим успесима, славе их као своје и подржавају вас приликом доношења значајних животних одлука. Након што окружите себе квалитетним друштвом, немојте заборавити важну ствар: себи сте ипак на првом месту. Заузмите се за себе, слободно изнесите своје ставове без бојазни да ће вас неко осудити. Ослушкујте сопствене потребе и радите на томе да их испуните. Као што кажу стихови Душка Радовића: „Има једна мудрост стара, и за срећу треба дара, срећан човек срећу ствара! “Нека вам ови стихови падну на памет док се двоумите да ли да испробате нешто ново. Непознато. Несвакидашње.

“Не постоје грешке – само лекције”

Сами смо творци наших живота. Зашто онда да допустимо другима да исписују сценарио за филм који ми играмо? Играјте се, забављајте, крените у нове авантуре, како бисте некад, у старости имали доста материјала за причу о доживљајима из младости. Не плашите се новог почетка. Сваки крај може да означава почетак још лепшег периода вашег живота. Уколико желите да промените посао урадите то. Добар радник је само онај који је максимално посвећен и заљубљен у посао који обавља. Уколико нисте задовољни факултетом који сте уписали, није касно да већ идуће године положите пријемни за други смер. Верујте својим инстинктима и сигурно нећете погрешити. Крените оним путем којим вас води срце. Не окрећите се за стварима које треба оставити у прошлости. Свака грешка је само степеница ка успеху.

14859316_10209155347354172_1806003401_o

Нови почетак инспирисао је бројне ауторе, а ми вам преносимо речи једне од најпознатијих едукацијских саветница у региону, Наде Бучевић. Њено мишљење је да је изузетно важно мотивисати људе да почну са променама.

Мислим да људе највише мотивише пример. Дела су оно што заиста покреће. Видети како неко трансформише свој живот, увек делује мотивишуће. Али, то је тек почетак приче. Мотивација како дође, тако брзо и прође. Истинско узимање живота у своје руке је процес. Тај део нико не може одрадити уместо нас. Из тог разлога мислим да људе најбоље мотивише жеља за променом. Она за собом опет доноси низ одлука којих се многи плаше, јер понекад је потребно из темеља реорганизовати живот. И најважније је прихватити властиту одговорност. На овом тесту одговорности падају многи. Наиме, лакше је кривити другога, него прихватити одговорност својих избора. И грешака. Али ту је и кључ сваког даљег успеха промене – сматра Нада.

Нада истиче како је кључ за срећан живот искључиво у нашим рукама.

Или живите своје страхове или своје снове. Трећег нема. Одаберите мудро, јер многи би на крају пута зван живот одабирали другачије. Никада није касно за нови почетак. Горе од осамдесет година живети како не желите, је осамдесет година и један дан. Ја могу да вам обећам да ће се чак и покушаји исплатити, а највећа награда стиже ако не одустанете. Ово је и једина тајна успеха. Упорност каже Нада.

Никад није касно за промене набоље!

Јелена Драпић

Фотографија: Марија Ердељи

Leave a comment