Ако си љубитељ индивидуалних спортова, а притом и необичних, ово је прави спорт за тебе! Спој смирености и адреналина, могућност самоконтроле, контроле физичке и умне снаге даје један нови и необичан, а сада већ и распрострањен спорт: шах-бокс.

Кад и где настаје?

Питање порекла овог необичног спорта није дефинитивно одређено. Једни тврде да га је осмислио  холандски уметник Јепе Рабинг који је био инспирисан стрипом Фројд где се и појављује овај спорт. Други верују да је његов творац Београђанин Енес Билаловић који је 1992. у свом стрипу нацртао шаховски бокс. Постоји и трећа теорија према којој корени овог спорта леже у финском филму из 1991. Uuno Turhapuro, herra Helsingin herra.

 

Први меч је одигран 2003. године у Амстердаму. Данас је овај спорт популаран у Немачкој, Индији, Британији и Русији.

šah boks 2
Рунда шаха – рунда бокса

Правила игре

Сама игра се састоји ид 11 рунди које трају 4 минутa, а после сваке рунде је пауза од 1 минут. Меч почиње шахом, а њиме се и завршава. Током игре наизменичне су рунде шаха и бокса. Победник се одређује нокаутом или матирањем. Уколико је резултат изједначен, победник бива онај који је више освојио у боксу. Оно што је најинтересантније јесте да после рунде бокса такмичар мора да буде у потпуности смирен у идућој партији шаха.

 

Да пробамо?

Сара Матковић

Фотографија: Марија Ердељи

Leave a comment