Напиши одличну биографију – уз наше савете

Квалитетна биографија издвојиће те од осталих кандидата. Али како постићи оригиналност, креативност и озбиљност, а и даље одавати утисак професионалца?

Пре него што си направио своју прву биографију сигурно си прво тражио савете на интернету, али и слике како би добра биографија требало да изгледа. Ово није погрешно, али истраживање понекад може да те одведе предалеко, а резултат овога може бити темплејт скинут са интернета који заправо ништа не говори о теби.

Који сајтови ти могу помоћи при изради квалитетне биографије, прочитај овде.

Циљ биографије јесте да те прикаже у најбољем светлу потенцијалном послодавцу и покаже му зашто би баш тебе требало да изабере, али немој се плашити да због овога покажеш правог себе. Немој преувеличавати и убацивати податке који нису тачни јер је врло вероватно да ћеш доћи у прилику да мораш да образложиш тај податак или да урадиш оно са чиме баш и немаш искуства.

Нека твоја биографија буде потпуно ТВОЈА

Готови темплејти које ти нуди гомила сајтова, делују као привлачно и брзо решење, али не упадај у ову замку. Осим уколико се не тражи одређена форма биографије, као што је нпр. Europass, не скидај већ готове форме. Клопка у коју те овај поступак може довести јесте да још бар две особе имају исту биографију или, још горе, да заборавиш да обришеш одређене податке који се нуде као примери у темплејту.

Обрати пажњу – за поједине стипендије је потребно да попуниш већ утврђене форме.

Оригинанлност се цени

Креирај сам свој ЦВ јер нису само личне информације и постигнућа оно што те издваја, већ и изглед твоје биографије. Дозволи себи и одређену дозу креативности. Играј се са формама и бојама, посебно уколико конкуришеш за радно место које од тебе захтева маштовитост и оригиналност.

Битно је да нема језичких грешака

Након што си креирао темплејт биографије и попунио га, више пута провери да ли има граматичких и правописних грешака. Ово је твој први контакт са послодавцима, зато се потруди да твој језик буде беспрекоран. Не мораш опширно писати о својим достингућима и претходном искуству, за то служи мотивационо писмо. Буди концизан и са што мање речи кажи што више.

Замисли себе на месту послодавца

Како би себи помогао, замисли да си ти послодавац. Шта би желео да видиш у нечијој биографији и који су најбитнији подаци? Води се тиме. Не заборави, твоја биографија си ти, представљен словима и кроз фотографију. Буди искрен, сигуран у себе и увек стој иза написаног.

Тина Натарош

Фотографија: Марија Ердељи

Leave a comment