У сусрет двогодишњици титуле Европске престонице културе, Фондација „Нови Сад 2021“ 1. и 2. октобра организује конференцију „Европи у наслеђе“ којом се прикључује паневропској иницијативи обележавања године културног наслеђа којој ће присуствовати две водеће особе у реализацији Европске године културног наслеђа: господин Тибор Наврачич, европски комесар за образовање, културу, младе и спорт и госпођа Снешка Kvadflih – Михаиловић, генерална секретарка Европе Ностре, најзначајније европске невладине организације у области културног наслеђа, која је била један од покретача ове важне европске иницијативе.

Посети конференцију!

Да је Нови Сад значајан на европској културној мапи сведочи чињеница да ће господин Наврачич боравити по први пут у Новом Саду. Он ће се 1. октобра срести на састанку са доносиоцима одлука у Новом Саду, и то: покрајинском секретарком за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драганом Милошевић, градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, чланом Градског већа за културу Далибором Рожићем, а састанку ће присуствовати и председница Управног одбора Фондације „Нови Сад 2021“ Тијана Палковљевић Бугарски, директор Фондације „Нови Сад 2021“ и руководилац сектора за међународну сарадњу Вук Радуловић. Том приликом представиће се пројекат „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, досадашњи резултати, пројекти који промовишу и подстичу очување богатог културног наслеђа у Новом Саду и будући планови.
Дводневна конференција „Европи у наслеђе“ угостиће и Снешку Квадфлих-Михаиловић (Снешка Qуаедвлиег-Михаиловић) генералну секретарку организације „Европа Ностра“, водеће организације која промовише културно и природно наслеђе Европе и која важи за „глас свих оних који верују да је културно наслеђе основа економије, друштва, културе, животне средине и добробити за будућност Европе“.
Посета ова два висока ЕУ представника веома је значајна за Нови Сад, а нарочито Фондацију „Нови Сад 2021“, јер је својеврсна потврда успешног и доброг рада на имплементацији пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.
Паралелно са конференцијом „Европи у наслеђе“, одржава се још једна значајна конференција. Градска управа за културу и Покрајински секретаријат за културу реализују конференцију посвећену стратешком планирању током које ће бити презентовани планови за стандардизацију програма рада и израду петогодишњих планова културних установа у контексту припреме за 2021. годину када ће Нови Сад бити престоница културе, али и истовремено представити и процес имплементације принципа европске културне политике.

Позивамо представнике медија да у понедељак 1. октобра од 15 часова посете културну станицу Еђшег, у Улици Антона Чехова 4, где ће имати прилику да разговарају са господином Тибором Наврачичем, док ће се медијима обратити и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, као и директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић.

Leave a comment