Факултет техничких наука је у четвртак, 28.09. на симпозијуму у свечаној сали, представио нове мастерске и докторске програме КА2 у области управљања ризиком од катастрофалних догађаја и пожара.

Knowledge FOr Resilient soCiEty – нови пројекат на ФТН-у.

Реч је о пројекту Факултета техничких наука под називом Knowledge FOr Resilient soCiEty, финансираног од стране Еразмус програма. На симпозијуму су се, својим пројектима, представили студенти основних студија из Албаније, Босне и Херцеговине, Данске, Шведске, Македоније и Словеније, заједно са студентима из нашег града који ће похађати мастер студије у будућности.

Креирано је шест мастер студија балканских високошколских институција, а оснивање докторских студија на Факултету техничких наука на Универзитету у Новом Саду је у току. Ово је прилика да се универзитет у Новом Саду позиционира као лидер у области образовања и науке у овој области. Самим тим, овај програм подстиче рађање нових стручњака што доприноси ојачавању отпорности нашег региона и друштва.

У току наредне школске године биће организовани и курсеви за професионалце из ове бранше који ће подучавати и делити своја знања будућим генерацијама.

На мастерским студијама представљено је шест нових програма.

Како наводе са Факултета техничких наука, пројекат је покренут како би се умањиле људске жртве, штета, као и негативан утицај на животну средину који су последица катастрофалних пожара и поплава на Балкану. Нови стручњаци имаће, након завршених студија и курсева, новији и адекватнији приступ проблемима.

Као допуну читавом пројекту, Факултет техничких наука уводи и смер специјалне мобилности.

ФТН уводи смер специјалне мобилности.

Студенти учесници Еразмус програма из наше земље имаће прилику да проведу један семестар на неком од универзитета на Балкану и тиме активно учествују у размени студената.

Након презентације студијског програма и представљања студената са читавог Балкана, присутни су коментарисали све предности програма као и радове будуће генерације мастер студија.

 

Ивана Кордић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment