Група младих књижевних критичарки, окупљених око идеје промовисања књжевне критике из феминистичке перспективе, а баве се критиком регионалне књижевности са посебним акцентом на књижевност за децу и младе – Побуњене читатељке, у петак, 28. септембра у 18.30h у просторијама ОПЕНС2019, организују разговор поводом зборника “Рат из дечије перспективе”.

Можда је ово прилика за тебе!

Зборник је настао као резултат окупљања младих књижевних критичарки из југословенске регије. Зборник садржи 14 радова који су подељени у три целине и заједно чине преглед разних тенденција у књижевности о рату, од Другог светског рата до данас, док истовремено мапира и мотиве, ликове, теме које у дечјој књижевности о рату недостају.

Више о ауторкама, као и примерак зборника у пдф, може се наћи у оквиру портала.

На порталу су такође извештаји медија домаћих и регионалних медија о самом пројекту.

Након представљања зборника у Београду и Тутину, идеја је да се настави разговор о темама које су покренуте како у текстовима из зборника, тако и кроз њихов заједнички рад.

Који је положај младих књижевних критичарки на сцени? Како је могуће окупити се и радити заједно? Шта за нас значи поновно читање заједничког канона и књижевности НОБ-а у времену јачања ревизонизма?

О свему овоме, али и ономе што вас буде занимало а везано је за зборник и рад групе Побуњених читатељки разговараће:

Наталија Степановић,
Маја Абаџија,
Милица Улемек,
Мања Величковска ће нам се придружити путем скајпа,

Разговор ће модерирати књижевна критичарка Нађа Бобичић.

 

 

Leave a comment