У последњој недељи, Калеидоскоп је још једном показао како у Новом Саду живи култура заједништва. У граду који је показао свој потенцијал за развјање културне и креативне индустрије и овог викенда десили су се људи, десили су се процеси, простори и програми. Првих дана јесени, неговање архитектуре било је у центру пажње Новог Сада.


У другој културној станици петонедељног путовања кроз Калеидоскоп, у дворани Еђшег, представљен је пројекат Фондације Нови Сад 2021 “Нова места” који је дефинисао нови принцип, омогућивши грађанкама и грађанима Новог Сада да буду питани и тако постану активни учесници у креирању јавних простора, што није била досадашња пракса. Изложени конкурсни радови приказали су пројекте уређења малих јавних површина у којима је срж идеје Фондације, да грађани и архитекте уједине своје идеје и преточе их у окружење по мери грађана и грађанки.

Такође, публика је имала прилику да погледа изложбу савремене архитектуре Словеније, као и изложбу из Босне и Херцеговине “Collegium artisticum”, које су приказане у оквиру фестивала који је подржала Фондација а који организује Друштво архитеката Новог Сада, те представљају добре примере из региона и нуде идеје у ком правцу деловати како би неискоришћени простори могу да започну нови живот.

Кроз Калеидоскоп смо гледали и изложена решења конкурса за новосадско старо језгро града, у оквиру истоименог програма, који би на првом месту служили људима и били симболи новог таласа културних потреба. Нови домети у схватању културе одражавају се и кроз архитектуру, а радови представљени на изложби дали су нове идеје онима који одлучују о мењању архитектонске слике појединих делова града, на којима се окупља велики број људи и усклађују са погледима Новосађана. У оквиру програма уметник у гостима, Фондација Нови Сад 2021, довешће архитекте из иностранства који ће у сарадњи са нашим архитектама али и грађанима заједнички реализовати програм уређења градског трга.
Такође, свеже суботње вече било је права прилика за удисање новосадске традиције, а шта је боље осликава ако не Алмашки крај. Тајне старих дворишта и дух некадашњег Новог Сада употпуњени су занимљивим причама о свему шта се дешавало иза старих капија у време када је живот почињао и завршавао се у близини Алмашке цркве. Калеидоскоп културе је за посетиоце организовао пројекцију документарног филма “Сећања из Алмашког краја”, као и представу “Ручни рад” и муичку пратњу тамбуре.
Архитектура јесте доминирала овог викенда, али и дизајн, као још једна уметност која своје место проналази у оквиру Калеидоскопа. Свој простор заслужили су и графички радови у области дизајна и илустрације “Allstars Riso”.
Поред архитектуре и дизајна и музика се проламала Новим Садом. Наступом румунских музичара, Калеидоскоп културе подржан је и од стране Темишвара, града који је у оквиру земаља Европске уније такође понео титулу Европске престоница културе 2021.
Новосађани су уживали у концерту на ком су заједно наступили „Фуриант” квартет из Берилна и кларинетиста Томаж Мочилник из Франкфурта на Мајни. У оквиру програма чула су се дела Шостаковича и Моцарта, пропраћена посебном презентацијом и специјалним светлосним ефектима које су приредили новосадски гости.
Опера је увек била неизоставни део Новог Сада али и својеврсног дела културе заједништва кроз новосадски Калеидоскоп. Будућим креаторима културне слике града, најмлађим Новосађанима, Калеидоскоп је представио оперу за децу “Чаробна фрула”, а место дешавања била је јединствена Културна станица “Еђшег”.
У оквиру Калеидоскопа културе у наредним данима, посетиоци ће у Културном центру Новог Сада, моћи да уживају у филмовима који говоре о човеку, о свим важним темама, филмовима који мењају персепктиву и шире видике, као и да учествују у дискусијама са ауторима и актерима филмова, уметничким радионицима и многобројним изложбама. Раскошном програму Калеидоскопа придружују се и Росинијева “Пепељуга” која ће под диригрнтском палицом Ђанлуке Марчана, у среду, 26. септембра, бити премијерно изведена у Српском народном позоришту, док је финално окретање Калеидоскопа заказано за суботу, 29. септембар, када ће Нови Сад засијати европским сјајем, те на тај начин заокружити велику идеју да је култура начин живота.

 

 

Leave a comment