Уколико би нас питали шта је оно што највише желимо у животу, најчешћи одговор јесте да будемо срећни. Иако верујемо да наша срећа зависи од партнера, пријатеља, успеха и новца, она настаје подстицањем четири хормона у нашем мозгу. Овде на сцену ступају ендорфин, окситоцин, серотонин и допамин.

У твојој личној можданој апотеци ендорфин се отпушта као реакција на бол и стрес. Најбољи начин да произведеш ендорфин јесте да вежбаш сваки дан. Смех ће ти такође дати дозу овог лека, зато пусти неки смешан видео или се чешће шали са пријатељима. Мирис ваниле и лаванде су још један од саучесника у овом трику, а обрадоваће те и то да чоколада и љута храна такође подстичу испуштање ових еуфоричних хормона.

Хормон љубави

Стижемо и до хормона љубави или окситоцина. Ослобађа се током секса, порођаја, али и током било ког присног физичког контакта, као што су грљење и мажење. Он повећава поверење и љубав међу партнерима, а такође подстиче и верност. Поклони некоме нешто, загрли блиску особу или свог кућног љубимца и тиме ћеш мозгу послати исту поруку коју добија и након узимања екстазија.

Маштај!

Кључни састојак среће или серотонин, чини те друштвеним и најчешћи је антидепресант. Ступа на снагу када се осећаш важним и када постигнеш нешто значајно, али и када се присећаш лепих догађаја и постигнућа. Наш мозак тешко прави разлику између реалног и замишљеног, тако да похвале и подсећање на нашу вредност буде овај хормон. Приуштите себи овај лек излагањем светлости двадесет минута јер УВ зраци производе витамин Д и сератонин. Пиј млеко, једи кукуруз и бави се аеробиком. Сети се догађаја у којима си био најсрећнији, али подсети и своје најближе колико ти значе и дај и њима дозу среће.

Хормон награде

Хормон награде, односно допамин, мотивише нас да стремимо ка циљевима, жељама и потребама. Ступа на снагу након што достигнеш оно што си ишчекивап и обасипа те задовољством којим ти твој мозак шаље повратну информацију да си добро обавио задатак. Прокрастинација, самокритичност и недостатак ентузијазма указују на ниску фреквенцију овог хормона. Како би га задржао, постави себи више циљева, уместо једног великог. На тај начин можеш прославити сваки пут када достигнеш један од њих. Како би додатно наградио себе, купи омиљен слаткиш или погледај најдражи филм. Истраживања су показала да се волонтирање показало као још један од ефикасних начина за повећање допамина.

Као и све, ови хормони имају своје лимите и рок трајања, али управо то наше срећне тренутке чини посебним и вредним памћења. Но, они нам указују да наша срећа не зависи од других јер партнере, пријатеље и новац можемо изгубити и након тога се осећати празно. Ова одговорност је на нама и зато сарађуј са овим неуротрансмитерима и заузми главно место у вожњи свог живота.

Тина Натарош

Фотографија: Марија Ердељи