Како се снаћи и бити успешан прве године на факсу?

Ближи се октобар. Студенти ће се, врло брзо, поново наћи у учионицама и амфитеатрима, менза ће врвети од нових и старих лица, а уплашени бруцоши тражиће неко познато, са којим ће моћи да размене своје прве импресије. Уколико си и ти један од њих, у наставку можеш да прочиташ неколико савета који ће ти, надамо се, помоћи да се што боље снађеш ове школске године.

 1. Не веруј свему што чујеш од студената са виших година

Многи студенти своје мишљење о предметима и професорима формирају на основу личних успеха или неуспеха. Дакле, ако су они један испит положити из трећег пута, вероватно ће ти рећи да је тежак. Међутим, можда ћеш га ти положити из прве, са високом оценом. Тек тада ће ти бити јасно да не треба толико озбиљно да схваташ све што ти кажу. Савети и искуства су у реду, али свако другачије проживљава факултет и свако се другачије снађе.

2. Покушај да пронађеш књиге, скрипте и белешке од студената са виших година

Заиста знају да буду од користи. Сем што те поштеде великих трошкова, у њима можеш да пронађеш велики број лекција, информација и осталог што је битно за испит. Неки студенти их продају, неки поклањају, а још и ако су ти студенти одговорни и редовни на предавањима, нема сумње да ће ти њихове белешке бити од помоћи.

Белешке са предавања су често веома важне и корисне

3. Процени на која предавања треба ићи, а на која не

Они који кажу да је веома важно ићи на сва предавања – нису у праву. Некада је боље остати код куће и тих сат, два, три, колико би потрошио седећи на предавању, утрошити на учење. Међутим, нека предавања су јако важна јер су белешке са њих основа за испит. Дај себи месец дана, иди на све, и у том периоду ћеш моћи да процениш шта ти је од користи, а шта није. Осим тога, и старији студенти ти могу помоћи и рећи да ли је и колико градиво са одређених предавања важно за испит и да ли се испит може положити и без тога.

4. Немој да пропушташ колоквијуме

Колоквијуми су, на многим факултетима, веома важни. Професори пружају прилику студентима да, ако положе колоквијуме, добију оцену без да изађу на усмени испит. Ако не тако, онда им колоквијум доноси бар 10, 15, 20 или више бодова, који им утичу на завршну оцену на испиту. Колоквијуми најчешће нису обимни и могу се спремити за неколико дана зато се потруди да их увек спремиш и положишn јер ће ти то после веома значити.

Читаоница подстиче радну атмосферу

5. Користи читаоницу

Неки студенти лако уче у читаоници, а неки не. Без обзира на то у коју групу спадаш, читаоница је сјајно место за подстицање радне атмосфере. Када око себе видиш десетине студената који вредно раде, немаш потребу да куцкаш поруке или да прелиставаш друштвене мреже. Чак и ако не можеш да учиш, у читаоници можеш да читаш градиво које сте тог дана обрадили на предавањима, да пискараш и да олакшаш себи спремање колоквијума и испита.

Срећно у наставку школовања!

Ања Минић

Фотографије: https://unsplash.com

Leave a comment